Tatami: inovatie in amenajare pardosele

Cultura japoneza ofera o adevarata sursa de inspiratie atat in stilul de viata, cat si in design interior. Daca va doriti amenajarea unui interior in stil japonez, trebuie sa stiti ca motivele principale sunt in special liniile drepte si minimalismul. Inspiratia din natura este prezenta, cat si materialele usoare si culorile organice. Un element nelipsit din amenajarea unui interior japonez este pardoseala tatami.

Pardoseala tatami: element inovativ japonez

pardoseala tatami
pardoseala tatami

Modalitatea de a imbraca podeaua in tatami este preluata din cultura japoneza, unde se pune accentul pe simplitate si confort minim in acelasi timp. Tatami este o saltea subtire realizata din spuma poliuretanica de inalta densitate, acoperita cu material tip pvc special pentru saltele, rezistent la rupturi. Termenul denumeste o saltea din paie de orez tesute strans impreuna, captusita cu material, care face parte din arhitctura japoneza. In antichitate, salteaua tatami era considerata un lux, deoarece era utilizata in casele imparatilor japonezi.

amenajare cu specific japonez
amenajare cu specific japonez

Tatami este utilizata ca si elemen de decor in special in salile sporitve, unde se practica artele martiale. Cu toate acestea, poate fi utilizata cu succes si in amenajari interioare case. Este extrem de confortabila, incat te intinde pe ea fara probleme. De asemenea, cand pasesti pe acest tip de saltea, este silentioasa si moale. Interiorul saltelei este de aproximativ 5-6 cm si este confectionat in mod traditional din paie de orez. Marginea este realizata din materiale usoare precum bumbacin sau matase. Pardoseala tatami poate fi amenajata in camera copilului sau in dormitor, locuri potrivite care cer un maxim de confort.

Amenajare cu specific japonez

design interior cu tatami
design interior cu tatami

Daca optati pentru amenajarea unei saltele tatami, atunci trebuie sa pastrati designul japonez in toata incaperea pentru un tot unitar perfect. Pastrati interiorul cat mai deschis, renuntati la perdele pentru a patrunde lumina in intregime in camera. Datorita faptului ca natura se imbina cu elementele decorative din interior, puteti alege usi Shoji (glisante) pentru camera si saltea tatami pentru pardoseala. In ceea ce priveste mobilierul, apelati la materiale cat mai lejere si usoare precum lemn, bambus, canepa sau chiar sticla, pentru mai multa luminozitate. Mizati pe simplitate!

Mult succes in amenajarea unui interior japonez cu efecte pozitive!

Sursa poze: http://koloritwebindustri.se/en-portfolio-3d_design_portfolio/tatami3.html

http://tectonicablog.com/?p=64183

http://www.dwell.com/house-tours/slideshow/piece-home?slide=9&c=y&paused=true#9

http://www.bhg.com/rooms/bedroom/master-bedroom/unified-master-suite/#page=5

 

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.