img
Home / IDEI AMENAJARI CASE MODERNE / Stilul baroc in amenajarile interioare

Stilul baroc in amenajarile interioare

Stilul baroc este cunoscut ca fiind atat o perioada istorica, cat si un curent artistic ce s-a manifestat in perioada 1600-1780 in Europa. Acest stil a avut influente in toate domeniile, de la arta, muzica si teatru pana la pictura si sculptura. Stilul baroc are reminescente si in amenajarile interioare, la nivelul pieselor de mobilier si a decoratiunilor.

Stilul de amenajare baroc a cunoscut numeroase perioade de inflorire si decadenta de-a lungul timpului. Acesta poate parea contrastant cu minimalismul modern, care seduce multi designeri interiori, insa tocmai aceasta antiteza ofera un nou sens stilului baroc. De cele mai multe ori, stilul baroc este folosit combinat cu alte stiluri, oferind unei incaperi un aer special. Eclectismul (aducerea laolalta a unor elemente alese din diverse stiluri, dar combinate armonios) este de fapt cel mai des intalnit stil in locuintele moderne.

living in stilul baroc
living in stilul baroc

 

Caracteristicile stilului baroc

Formele somptuoase generate de ovale, elipse, linii sinuoase, curbe iau locul liniaritatii sau al geometriei. Acestea ies in evidenta atat in ceea priveste mobilierul, cat si in modul de finisare al peretilor sau in obiectele decorative folosite. Primul lucru care iese in evidenta in stilul baroc sunt peretii ornamentati intr-un mod foarte bogat. Daca optati pentru tencuiala, aceasta trebuie sa fie in nuante inchise si bogate, iar pe aceasta pot fi desenate simboluri heraldice sau broderii florale complexe, in nuante contrastante.

Bogatia detaliilor este completata de nuante care au simbolizat dintotdeauna opulenta, luxul si grandoarea: visiniu, argintiu, ocru, verde si auriu. Alte detalii care pun in relief stilul baroc sunt materialele nobile, pietrele pretioase, mobilierul din lemn sculptat, decoratiunile sidefate, candelabrele si ramele sculptate ale oglinzilor.

stilul baroc  in amenajari
stilul baroc in amenajari

Barocul, cunoscut ca apanajul unei lumi sofisticate, cu interioare calde, relaxante si pline de confort, are insa si veleitati de energie si forta. Pernele, taburetele si fotoliile care indeamna la relaxare ofera insa o loja pentru a admira scenele inconjuratoare pline de dinamism, puse in valoare de o lumina puternica, reflectat in diferite unghiuri. Pardoseala este sclipitoare, luxurianta, chiar daca marmura folosita altadata a lasat locul parchetului lacuit, la fel cum si poleiala cu aur a fost inlocuita de note usoare de bronz. Aspectul patinat al pieselor de mobilier sau a accesoriilor din lemn a fost inlocuit cu luciu.

In ceea ce priveste piesele de mobilier ale perioadei barocului, trebuie mentionate seturile complete de piese de mobilier, in care elementele erau organizate prin acelasi design. Se remarca si comodele cu sertare care au deschiderea spre exterior, la fel ca si piesele de mobilier (taburete, scaune si canapele) cu picioare curbate si o forma de labe de animale. Mobila din lemn de nuc sau din lemn de esente exotice este infrumusetata cu incrustatii din materiale pretioase sau semipretioase si gravuri.

Barocul vine in intampinarea nevoii de spectacol si ofera un interior cald, indraznet si grandios. Formele cu detalii minutioase, dar fastuoase se potrivesc exceptional atat pentru amenajarea spatiilor de mici dimensiuni, cat si a celor de dimensiuni mai mari.

 

Sursa poze: http://interiii.com/wp-content/uploads/2013/03/House-Sophisticated-Baroque-Furniture-Design-Wooden-Interior.jpg

http://www.minimalisti.com/wp-content/uploads/2012/08/Luxurious-interior-design-idea-baroque-elements.jpg

http://www.minimalisti.com/wp-content/uploads/2011/11/Luxury-modern-baroque-living-room-furniture.jpg

 

 

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar