Scarile – tipuri de materiale pentru placarea lor

Scarile din beton dintr-o locuinta au nevoie de o placare pentru a fi elegante si pentru a oferi o nota de stil intregului spatiu. Placarea acestora le schimba aspectul si va ofera posibilitatea de a schimba materialul de placare la un moment dat in cazul in care doriti o schimbare de decor.

Scarile sunt cele mai circulate spatii de trecere din interiorul unei locuinte, de aceea se recomanda sa alegeti tipurile de acoperire in functie de rezistenta la uzura si de traficul din casa. Cu acelasi material se pot placa atat treptele, cat si contratreptele, avand in vedere faptul ca imbinarea muchiilor duce la solutii suplimentare, adica plinte si profile pentru trepte. Haideti sa vedem impreuna ce tipuri de materiale puteti alege pentru a placa scarile din locuinta dvs.

 

scari interioare
scari interioare

Placi ceramice sau dale

Placile ceramice sunt recomandate atat pentru scarile interioare, cat si pentru scarile de la intrare deoarece asigura o unitate speciala cu finisajele locuintei. In cazul in care doriti sa alegeti placi ceramice pentru locuinta este bine sa optati pentru placi ceramice antiderapante. Printre cele mai speciale tipuri de placi pe care le puteti folosi pentru placarea scarilor sunt cele din marmura, granit sau travertin. Cele mai elegante sunt bineinteles cele din marmura, potrivite pentru scarile dintr-un hol luxos sau chiar de la intrarea in locuinta. Avantajul principal al acestui material se refera la rezistenta crescuta la absorbtia apei.

 

Mocheta

Scarile pot fi placate si cu mocheta, un material usor de folosit, dar aplicabil doar pe scarile interioare. Aceasta are avantajul de a oferi o unitate cu stilul de amenajare al casei si pentru ca ofera caldura suplimentara si izolare mai buna.

 

Parchet

Recomandat tot pentru scarile interioare, parchetul creeaza o unitate intre aspectul scarilor si restul locuintei. Parchetul laminat se poate folosi pentru a placa scarile interioare.

 

Lemn

Probabil cel mai des folosit material pentru placarea scarilor, in special pentru scari interioare il reprezinta lemnul. Acesta are un aspect placut, este rezistent, flexibil si puteti alege intre o gama variata de modele, culori si tipuri de lemn. Treptele din lemn masive sunt mai scumpe, dar arata exceptional si vin cu tot cu muchie.

 

scari interioare
scari interioare

Cauciuc

Desi pare la prima vedere un material ciudat pentru a placa scari interioare, cauciucul este rezistent si protejeaza la alunecari. Se pot cumpara fasii de cauciuc, care sa fie taiate in functie de latimea treptelor. Pe muchiile treptelor se pot monta profile metalice sau din pvc pentru a le stabiliza. Profile similare pot fi folosite si pentru a imbina treptele. Acoperirile de cauciuc sunt elastice, iar pe suprafata au de obicei reliefuri, care ofera o protectie mai buna la alunecari.

 

Pluta aglomerata

Pluta aglomerata este sub forma de placi pentru pardoseli, dar se gaseste si in rulouri, mult mai usor de folosit pentru placare. Pluta aglomerata ofera protectie fonica, dar are si rol de talpa etansa izolatoare. Pluta are de asemenea avantajul de a oferi mai multa caldura si protectie termica decat alte tipuri de acoperiri. Aceasta poate fi utilizata si ca strat izolator pentru a se monta ulterior peste ea un dalaj.

 

scari interioare
scari interioare

PVC sau vinil

Placarile din PVC sau vinil sunt mai putin folosite in locuintele rezidentiale si mai mult in spatiile publice. Acestea sunt rezistente la trafic mare si sunt mult mai practice. Vinilul folosit pentru placarea scarilor este antiderapant, usor de instalat, ieftin si are mai multe variante de imprimeuri care imita orice tip de acoperire (aspect de marmura, piatra naturala, lemn).

 

Alte tipuri de acoperiri textile pentru scarile interioare

Scarile pot fi protejate cu acoperiri textile precum covoare, care pot fi montate pentru a imbraca toata treapta sau doar portiunea folosita pentru trafic, lasand lateralele treptelor la vedere. Covoarele se fixeaza cu ajutorul profilelor.

Alegeti tipul de placare pentru scari interioare in functie de stilul de amenajare pe care doriti sa il adoptati, dar si in functie de traficul din casa. Analizati cu atentie aceste elemente inainte de a lua o decizie.

SILDAN va sta la dispozitie cu orice sfat in legatura cu diferite tipuri de materiale pentru placarea scarilor.

 

 

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.