Riscuri pentru sanatate – mucegai

 

Riscuri pentru sanatate provocate de mucegaiul din spatiile de locuit.

Anual, sute de oameni se imbolnavesc de alergii, ale caror cauze, de multe ori, nu sunt cunoscute. Una dintre aceste cauze poate fi mucegaiul din spatiile de locuit. Ce riscuri pentru sanatate implica mucegaiul din spatiile de locuit, aflati aici.

Asa cum am amintit si in articolul anterior, mucegaiul, precum si alti agenti biologici contaminati ai aerului din spatiile de locuit, pot duce la cele mai diferite boli ale omului. Pe langa agentii contaminanti ai aerului care afecteaza caile respiratorii, porii pielii si ochii, acestia pot duce si la alergii, reactii toxice si infectii. Astfel de boli pot fi adesea serioase si de lunga durata.

Alergii:

In contact cu mucoasa, sporii de mucegai elibereaza substante care, la persoanele alergice, pot declansa cele mai diferite reactii, cum ar fi de exemplu:

  • accese de tuse si stranut
  • urticarie
  • guturai
  • urticarie si in cel mai rau caz
  • astm
www.ks-hh.de/schimmelpilz-10344965
www.ks-hh.de/schimmelpilz-10344965

Reactii toxice:

Puteti simti in aer mirosul de „mucegait“ si de „pamant“ al multor tipuri de mucegai. Acest miros se produce ca urmare a unei serii de compusi organici volatili. Daca intrati intr-o incapere unde miroase a „statut“ si unde exista un miros tipic de „pamant“, acestea sunt primele semne de formare a mucegaiului si trebuie sa actionati ca atare. Acest miros provocat de mucegai este un amestec de alcool, cetone, terpena si compusi aromatici, care pot fi considerati drept cauza pentru suferinte bruste si pentru cele legate de o boala, cum ar fi dureri de cap sau iritatii ale mucoasei.

Ceea ce este periculos la mucegai, este faptul ca acesta produce asa-numita „micotoxina“, adica otrava si aceasta este eliberata in mediu inconjurator, in care organismul este expus. Din acest motiv, alimentele mucegaite, chiar daca acestea nu sunt puternic infestate cu mucegai, trebuie imediat distruse si aruncate afara din locuinta. Consumul acestora poate pune viata in pericol. Aceasta „micotoxina“ absorbita de corpul uman, se fixeaza de regula pe mucoase si apoi in caile respiratorii. Situatia devine critica, cand acestea ajung in fluxul sanguin, deoarece acestea pot cauza infectii ale organelor de acolo. Ce impact poate avea aceasta asupra organismului, nu este bine cunoscut din punct de vedere stiintific.

Infectii:

Persoanele cu un sistem imunitar sanatos, de regula, nu trebuie sa se teama de infectii cauzate de mucegai. Persoanele cu un sistem imunitar slabit sau fragil  sunt relativ expuse la infectii cauzate de mucegai, chiar daca este vorba despre un tip de mucegai care este inofensiv. Acestea pot duce la infectii grave, prin patrunderea in tractul respirator si stabilirea acestora in mucoase. Deosebit de vulnerabile sunt persoanele cu boli pulmonare cronice, diabeticii, persoanele care sufera de astm, persoanele care au suferit transplanturi de organe sau care se afla sub tratament citostatic al tumorilor.

Schimmelpilz-1Riscuri pentru sanatate – mucegai:

Asa cum tocmai am amintit, mucegaiul apare predominant in locurile cu umiditate ridicata, unde se si inmultesc. Unele studii medicale au constatat ca persoanele care locuiesc in spatii cu umiditate ridicata si in care este favorizata aparitia mucegaiului si acarienilor, sufera mai des de boli ale cailor respiratorii, in comparatie cu cei care locuiesc in spatii uscate. Expertii nu pot da inca o declaratie concreta cu privire la riscul pe care mucegaiul din locuinte il prezinta pentru sanatate, pentru ca in aceasta situatie si alti factori au un rol important. In plus, in afara de sporii de mucegai existenti in aceste locuinte, ceilalti factori sunt necesari pentru evaluarea riscului de sanatate.

 

  • Starea de sanatate a persoanei in cauza
  • Alergii sau alte boli cronice
  • Sensibilitatea persoanei afectate
  • Alti poluanti chimici in aerul inconjurator
  • daca persoana in cauza sau cei din anturajul sau fumeaza.

Toti acesti factori, impreuna cu sporii de mucegai sunt decisivi si la fel de periculosi pentru organismul celui care locuieste intr-o astfel de locuinta.
S-a constatat ca sporii de mucegai nu apar singuri si de obicei impreuna cu acarieni si bacterii. Din acest motiv, aparitia sporilor de mucegai arata ca in locuinta predomina o clima nesanatoasa, care trebuie neaparat imbunatatita, pentru ca expunerea in permanenta la sporii de mucegai poate provoca multe leziuni permanente pentru sanatate.

 

Daniel P. Hirschi

Autor și fondator al constructii24.ro Scriu aici cu entuziasm despre ultimele noutăți în materie de design interior, construcție de mobilier, arhitectură și grădinărit.