Ricciotti- un arhitect senzational al luminii
Fiecare arhitect are un stil personalizat, unic, ce il ajuta sa transmita cele mai frumoase mesaje si sa trezeasca emotii si sentimente in iubitorii de frumos. De multe ori, un arhitect se dedica toata viata unui anumit stil de amenajare sau este influentat de anumite curente de inspiratie arhitecturala.
Rudy Ricciotti, arhitectul care face betonul sa danseze, are un stil dur si minimalist, ce trezeste emotii puternice. Fiecare piesa a acestuia spune ceva, are o arhitectura narativa si emotionala totodata. Acesta urmareste in mod critic si analitic fiecare loc si convoaca materia, lumina, mineralul sau vegetalul pentru a construi o istorie contemporana.

In toate lucrarile arhitectului se poate observa o influenta a culturilor vechi, in principal a celor mediteraneene si arabe, ce reuseste sa le adapteze timpului actual impreuna cu tehnici si materiale deosebite. Lucrand betonul la capacitatile extreme, arhitectul Ricciotti reuseste sa transmita intr-o viziune senzuala imaginea porticurilor grecesti sau a arabescurilor. Ca inginer, se asigura ca verifica fiecare element matematic, iar ca arhitect deseneaza in mod exceptional tensiunile si emotiile.
Arhitectura radicala si manierista

Din data de 10 aprilie pana in 8 septembrie se afla deschisa la Paris, la „Cité de l’Architecture et du Patrimoin”, expoziţia „Ricciotti, arhitectul”. Aceasta expozitie prefateaza deschiderea „MuCEM” de la Marsilia (Muzeul Civilizatiilor Europei si al Mediteranei), in iulie, în cadrul „Marsilia – Capitala Europeana a Culturii”, o constructie care se integrează perfect în peisaj. Datorita unui simt arhitectural de exceptie, Ricciotti a reusit sa impinga cercetarile materiei si sa experimenteze tehnologia betonului si a fibrelor de beton intr-o maniera performanta. Senzorialitatea pielii, dar si cea a materiei osoase ofera forta arhitecturii.
Pielea in retea este confectionata dintr-un beton de ultima generatie, din fibre ultra performante, ce au o constitutie granulara asemenatoare pietrei. Acest material este specific arhitectului Ricciotti, fiind folosit de acesta inca din anul 2000, în „Pasarela Pacii”, pe fluviul Han din Seul, si in Stadionul „Jean-Bouin” din Paris. Aceasta retea fina imbraca cu demnitate edificiul si acopera tribunele stadionului ca o piele ondulata, fiind simbolic asemanata unui corp in miscare.
Experimentele arhitectului Ricciotti cu acest material l-au facut sa inventeze un vocabular special, folosind termenul manierism. Termenul manierism este o sinteza a stiintelor.

De la „Scrisorile persane” la „Frumoasa si bestia”
Ricciotti a construit Muzeului Cocteau de la Menton o carapace din beton, ce simbolizeaza o silueta enigmatica. Constructia de peste 2500 de metri patrati, in forma de triunghi consta intr-un nivel subteran care scade inaltimea cladirii si scoate in evident orasul vechi si halele acestuia ce dateaza din anul 1888. Cu o inaltime de 4,5 metri, edificiul are un aspect nonconformist, futurist si se incadreaza perfect in inima orasului. Se pliaza pe forma terenului, cu o esplanada exceptionala într-un mozaic sub forma unei soparle, fapt ce transpune in mod idilic dorinta poetului in scrierile sale din anii 1960, aceea de a crea o legatura deosebita intre oras si mare.
Cladirea are o forma triunghiulara usor trunchiata pe una din laturi „Este ca un ecou din departare dupa desenele lui Cocteau, acele falii aduc lumina naturala in interiorul edificiului si ofera imagini spre exterior. Aveam in memorie cartea lui Cocteau. Caracatita, coafura, candelabre, miscari argintate si luminoase au devenit alegorii ale unui recital arhitectural, un omagiu adus artistului.”
Colectionar de opere semnate de Claude Viallat, Valerie Jouve, Bernard Bazile, Yvan Salomone, Fred Rubin, Rudy Riccotti admira la acesti artisti „capacitatea de a combate, la limita lizibilitatii estetice, la limita unui orizont social si in afara preceptelor pedagogiei”.
Cum vi se par lucrarile acestui arhitect? Credeti ca Riccotti inspira emotie si trezeste prin designul sau sentimente puternice?
http://www.larchitecturedaujourdhui.fr/media/allpics/6b6ef5c9474f02bd56112018bd8b119b_2.jpg
http://www.rudyricciotti.com/tertiaire/laboratoires-de-recherche-de-lensicaen.html#99-06_vue_interieure02