Proeminente circulare: Un design clasic atemporal

Cu peste patru decenii in urma, pardoselile inovative din cauciuc „Made in Germany“  au inceput  sa cucereasca piata de profil – pana in prezent fiind instalati peste 30 de milioane de metri patrati.

Weinheim, Decembrie 2012 – Asa cum marca „Tempo“ a devenit sinonima cu servetelele din hartie si „Tesa“ pentru banda adeziva transparenta, asa exista si in cazul pardoselilor un produs clasic: pardoseli cu proeminente circulare din gama Norament.  Multe dintre acestea sunt instalate, fara ca macar sa constientizam ca exista, – in aeroporturi, in arene sportive, lifturi si cladiri de birouri, dar si in locuinte private, pardoselile din cauciuc au fost utilizate de peste patru decenii.Nora Pardoseli2

Fara indoiala: proeminentele circulare – au devenit un cult din design.

Un produs de calitate „Made in Germany“. Producatorul este una din intreprinderile cu cea mai bogata traditie in sistemele nora din Weinheim, Baden-Württemberg, care este cunoscut pe plan international pentru inovatiile sale in designul de pardoseli, dar si pentru oferta de produse.

Nora Pardoseli5Cel mai mare aeroport din Germania merge pe calea progresului

Istoria articolelor din gama Norament incepe in anul in care primul om a pasit pe Luna: in 1969. In anul urmator, cel mai mare aeroport din Germania devine  un obiect de expozitie, care ajuta la promovarea pardoselilor. De atunci, milioane de oameni au pasit pe pardoselile cu proeminente circulare, care au fost instalate in aeroportul din Frankfurt pe o suprafata totala de 80.000 de metri patrati. Pana in prezent, acestea nu si-au depreciat nici calitatea si nici aspectul exterior. Chiar si tigarile calcate in picioare sau carucioarele cu bagaje grele nu pot afecta pardoselile din cauciuc, care sunt atat de rezistente la uzura si atat de durabile. De aceea, pardoselile din aceasta gama sunt ideale si pentru stadioane– acestea se afla si pe Allianz-Arena in München, dar si in SAP-Arena din Mannheim si pe stadionul Rand din Johannesburg, Africa de Sud.  In Galeria de Stat din Stutttgart, care este foarte vizitata, la mijlocul anilor ‘70 a fost instalata o pardoseala verde cu proeminente, care i-a insotit pe milioanele de vizitatori ai muzeelor de-a lungul deceniilor pas cu pas.

Nora Pardoseli3Astazi, chiar si companii, cum ar fi BMW, au decis  sa echipeze spatiul de productie cu pardoseala cu proeminente circulare, care poate avea unele avantaje pentru suprafetele rezistente la uleiuri si grasimi, acestea evidentiindu-se si prin proprietati antiderapante  – cine se deplaseaza pe aceste proeminente circulare, are sub picioare un teren sigur. De asemenea, pe rampe, de exemplu, pe piata materialelor de constructii este deseori utilizata aceasta pardoseala din cauciuc, deoarece in zonele cu pante, acestea ofera o aderenta deosebit de buna pentru talpile incaltamintelor fata de suprafetele netede. Aceste caracteristici sunt apreciate atat de operatorii din porturi, cat si de cei de pe platformele petroliere. In cladirile din portul din Helsinki exista pardoseli cu proeminente circulare, dar si pe platforma petroliera norvegiana National Oilwell BIS.

Suprafetele cu o astfel de pardoseala sunt in continua crestere. Chiar si la nivel  mondial. De la sfarsitul anilor 60 pana in prezent, au fost vanduti si montati aproximativ 30 de milioane de metri patrati de pardoseli din gama Norament. De ce alegerile se orienteaza mereu catre pardoselile din cauciuc? Proeminenta circulara robusta si cu o inaltime de numai 0,5 milimetri – grosimea totala a pardoselii este de patru milimetri – este o caracteristica autentica foarte buna din toate punctele de vedere. Produsul reprezinta un raport optim costuri-beneficii pentru durabilitate, fara a necesita o curatare care sa solicite multe cheltuieli, fiind disponibil fara aplicarea unui strat acoperitor. In plus, pardoselile cu proeminente circulare sunt elemente variabile cu design atragator.

Nora Pardoseli1Gama de culori extinsa, de la griul pietrei pana la verde Ipswich (gazon)

Pe timpuri, acest lucru a fost recunoscut si de Sir Norman Foster. Ca arhitect recunoscut la mijlocul anilor 70, in timp ce acesta se afla in cautarea unei pardoseli potrivite pentru o cladire de birouri in zona Ipswich din Anglia, acesta a gasit-o in Weinheim pe strada Berg. Aceasta a insemnat o provocare pentru specialistii germani in produse de cauciuc: aducerea in case a unei quasi-naturi, aceasta era dorinta lui Foster. Rezultat: Un verde, care a atras studentii la arhitectura din apropiere si din departare in cladirea din orasul britanic, care a devenit un loc foarte frecventat chiar si in zilele noastre.
Renumitul verde Ipswich inca face parte din paleta de culori din gama Nora. Desi gama de culori s-a imbogatit in ultimele doua decenii, preferintele clientilor nu s-au schimbat mult.  „Nimic nu este mai atemporal decat tonurile de gri intunecate sau un negru clar“, ne marturiseste managerul de produs Jürgen Karger. Lider in vanzari este culoarea gri ca piatra, urmata de gri platina si de negru. Daca clientul doreste in mod special o anumita culoare – in termen de doua pana la trei zile, expertii in cauciuc din Weinheim au si creat reteta si esantionul. Dar ce se poate spune din punct de vedere al mediului inconjurator si al sanatatii? Gama de pardoseli Norament indeplineste cele mai stricte cerinte in ceea ce priveste valorile de emisii – si prin urmare poarta binecunoscuta eticheta ecologica „Ingerul Albastru… datorita  emisiilor cu nivel redus“.

Mai multe informatii despre pardoseli din cauciuc: http://www.nora.com/de/

Nora Pardoseli4

Daniel P. Hirschi

Autor și fondator al constructii24.ro Scriu aici cu entuziasm despre ultimele noutăți în materie de design interior, construcție de mobilier, arhitectură și grădinărit.