Materiale si procedee de fabricare pentru mochete
Alternativa la covor, mocheta acoperirea textila pentru pardoseli preferata de multi oameni datorita flexibilitatii oferite si a posibilitatilor variate de amenajare. Confectionata din materiale mai subtiri si mai putin pretentioase, mocheta este potrivita in special pentru incaperile cu trafic intens sau cu cele in care covorul ar crea o atmosfera prea incarcata. In functie de material si de procedul de fabricare, exista mai multe tipuri de mocheta pe care il puteti alege pentru locuinta dvs.
Orice mocheta este alcatuita dintr-un suport (elemental static) si o acoperire textila (plusul, cum i se mai zice). Exista o serie de procedee de fabricatie, acoperirea textila putand fi mai mult sau mai putin groasa. De asemenea, plusul poate fi buclat (buclele se lasa la inaltimi diferite, ceea ce creeaza modelul mochetei), taiat (cu suprafata neteda, plusul fiind taiat la un anumit nivel) sau ondulat. Fibrele pot fi naturale, sintetice sau mixte (combinate).

Materiale pentru mocheta
Mochete din lana: principalul avantaj oferit de mocheta din lana se refera la faptul ca lana este un material antistatic, al carei fibre nu se strivesc. Totodata, are o rezistenta mare la foc si poate fi ignifugata pentru a-i creste rezistenta si mai mult. Materialele moi si naturale o recomanda pentru persoanele pline de energie, care cauta sa aiba un decor unic si care protejeaza mediul inconjurator. Modelele si culorile vii va ofera posibilitati variate de amenajare, in orice incapere.
Mochete din materiale sintetice: mochetele sintetice au de cele mai multe ori plusul din materiale precum poliamida sau polipropilena. Acestea au o rezistenta mare la uzura, insa au dezavantajul de a se incarca electrostatic daca nu sunt tratate. Un alt material sintetic il reprezinta fibrele acrilice, care au un aspect mult mai placut, elegant si moale, asemanator cu lana.
Procedee de fabricare pentru mochete
In functie de materialul din care este realizata mocheta, exista mai multe procedee de fabricare a acestora. Astfel ca, se pot gasi machete realizate prin:
– Proces de tesere: suportul mochetei este tesut impreuna cu plusul cu ajutorul unui razboi mecanic. Avand in vedere ca in majoritatea cazurilor suportul este realizat din panza de iuta sau din bumbac, mocheta poate fi combinata cu un plus de lana. Rezultatul este o mocheta de calitate, eleganta si stilata, insa cu un pret mai mare decat a altor tipuri de mocheta.
Prin procedeul de tesere se pot realiza si alte tipuri de materiale precum matase sau amestecuri sintetice. Important la tipul de mocheta obtinuta prin procesul de tesere este si modelul teserii, numarul de puncte tesute pe centimetru patrat, modelul (monocolor sau jacquard), exact ca la o lucratura manuala.
– Proces de tricotare: cu ajutorul acestui proces se obtin mochetele de o calitate mai redusa, cu un pret mai mic. Acestea sunt cele realizate din materiale sintetice, cu o textura mai aspra, potrivita pentru amenajarile traditionale. Suprafata textila este un amestec de fibre impletite si nu este considerata un plus.
– Proces de fabricare Tufted: in ceea ce priveste aceasta metoda de fabricare, firele de plus (de cele mai multe ori obtinute din material sintetic) sunt fixate de suport cu ajutorul unui strat de material plastic si sunt acoperite in final cu latex. Metoda Tufted este in special folosita pentru obtinerea mochetelor sintetice, dar exista si mochete tufted cu dos textil, care sunt fabricate cu molton. Inodore, fara substante nocive, mochetele cu dos textil pot fi montate de pardoseala si cu benzi cu arici.
Desi este considerata a fi alternativa mai ieftina a covorului, mocheta este o decoratiune eleganta si plina de stil daca este folosita cum trebuie. Materialele din care este confectionata sunt de buna calitate si sunt eco, o caracteristica foarte cautata la momentul actual in amenajarile interioare.
Sursa poze:http://1.bp.blogspot.com/-wHm58vpVcE8/TydmQBP7TLI/AAAAAAAAAqU/RBt4BtILtt8/s1600/Floor-Carpet.jpg
http://www.a1-carpet-cleaning-houston.com/images/carpet-cleaning-dos-and-donts.jpg