Materiale neconventionale pentru baie: tapet si lemn

Atunci cand ne gandim la amenajarea baii ne gandim la gresie, faianta si materiale cat mai reci si rezistente la umezeala. Tapetul si parchetul sunt materiale mai calde, folosite de obicei in amenajarea livingului, dormitorului sau a bucatariei. Totusi, aceste materiale au o serie de avantaje ce merita luate in calcul daca doriti sa oferiti un aer mai cald si mai prietenos baii.

 

Avantaje si dezavantaje pentru tapet si parchet in baie

704_birke_blau KopiePrimul avantaj demn de luat in calcul se refera la faptul ca sunt mai usor de montat decat clasica gresie si faianta. In plus, sunt mai avantajoase ca și comoditate a transportului, iar tapetul mai are si avantajul pretului redus. Daca va ganditi la riscul pe care-l reprezinta umezeala pentru astfel de materiale, veti afla ca exista destule produse moderne care sunt special create si tratate impotriva umiditatii.

Cel mai mare dezavantaj al tapetului il reprezinta o durata de viata mai scazuta, comparativ cu cea a faiantei. In ceea ce priveste rezistenta parchetului, aceasta este direct proportionala cu tipul de lemn ales. Depinde foarte mult de bugetul pe care sunteti dispus sa il investiti in acesta, dar si modalitatea in care il ingrijiti.

 

Parchet in baie

Daca doriti sa inlocuiti atingerea rece a gresiei cu ceva mai cald si mai prietenos, cea mai buna alegere este optarea pentru un parchet. Parchetul din lemn aduce un confort aparte in baie. Cele mai multe persoane de ingrijoreaza de faptul ca parchetul se umfla din cauza umiditatii. Vestea buna este ca exista numeroase tipuri de parchet, special realizate pentru bai, din anumite specii de lemn mai rezistente la umiditate. Aceste tipuri de parchet sunt  de esenta exotica si sunt tratate cu ceara, lacuri și uleiuri speciale pentru a-si spori calitatile.

In ceea ce priveste modalitatea de intretinere a parchetului din baie trebuie urmarite cateva indicatii. In primul rand trebuie sa stergeti cat mai bine pe jos dupa fiecare folosire a dusului sau chiuvetei. Apoi, acesta trebuie tratat si ingrijit ca orice alt parchet, stergandu-l, saptamanal, cu solutii pe baza de ceara special destinate acestui scop.

Pentru a evita depunerea de mucegai si ciuperci este bine sa aveti o baie cat mai aerisita. In ceea ce priveste alegerea culorii, aceasta depinde doar in functie de dvs. si de preferintele pe care le aveti. Cu ingrijirea corecta, parchetul asigura un confort sporit, un aspect cu totul rafinat si o durata de viata îndelungata.

 

Tapet in baie

tapet wet-roomsExact cum am mentionat si la parchet, combinatia clasica de amenajare a baii este de obicei este una rece si de multe ori neprietenoasa. Cea clasica, de amenajare a peretilor se refera la faianta si var sau vopsea. Daca alegeti tapetul pentru a decora peretii din baie, este bine sa luati in vedere cateva elemente.

Tapetul pentru baie este disponibil intr-o gama variata de culori, pattern-uri si materiale, in functie de stilul de amenajare pe care il doriti. De la modele de tapet simple, pana la modele cu diferite desene si obiecte.

Si in acest caz, exista tipuri de tapet special concepute pentru incaperi cu grad de umiditate ridicat. Singura cerinta consta in faptul ca in utilizarea lor ulterioara sa nu fie supuse unor jeturi directe de apa. Stropii care ajung intamplator pe tapet sau picaturile condensate din cauza aburului pot fi sterse imediat dupa baie sau dus, cu o carpa uscata. In incaperile bine aerisite, umezeala ramasa dupa stergere se evapora imediat, deoarece hartia cerata si suprafata tratata a materialului impiedica patrunderea rapida umezelii in profunzime sau dezlipirea lui de pe perete.

Tapetul se monteaza cu usurinta, in doar cateva ore, fara a avea nevoie de specialisti in acest domeniu. Este de asemenea bine sa stiti faptul ca acesta poate fi indepartat si inlocuit periodic, pentru a oferi un aspect proaspat si plin de energie incaperii.

Pentru ca tapetul sa beneficieze de o durata de viata cat mai lunga este bine sa respectati cateva cerinte la montare. In primul rand, aveti grija ca peretii sa fie cat mai bine neteziti atunci cand va apucati de lucru si nu lasati nici o bula de aer sa fie prinsa sub tapet. Nu lasati spatii libere intre fasiile de tapet, iar in zona cazii si chiuvetei protejati zona de racord cu benzi de silicon, pe care sa il lasati sa se usuce 24 de ore.

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.