Izolanti ecologici pentru casa

Majoritatea izolantilor folositi in constructii sunt alcatuiti din vata de sticla, vata minerala sau polistiren, avand performante acustice si termice ridicate. In ultima perioada, din ce in ce mai multi oameni au inceput sa fie interesati de ecologie si de beneficiile pe care aceasta le aduce vietii.

Interesul pentru izolantii ecologici este in crestere datorita faptului ca sunt materiale biodegradabile, naturale sau reciclabile. Articolul de mai jos trateaza cateva tipuri de izolanti ecologici pe care ii puteti alege pentru locuinta dvs.

Izolanti pe baza de canepa sau in

Defibrilarea canepii duce la un material ce poate fi folosit pentru a izola peretii, podelele sau acoperisurile. Unul din cele mai mari avantaje este rezistenta mare la rupere, prelucrarea curata si valorile ridicate de izolatie. Din punct de vedere ecologic, canepa sau inul este un material curat, care nu provoaca iritatii ale pielii si nu afecteaza sanatatea celor care o monteaza. Mai trebuie mentionat si faptul ca este reciclabil, nu este inflamabila si nu putrezeste. Se gaseste sub forma de saltele si role taiate pe dimensiuni, de aceea piesele trebuie alese pe dimensiunile necesare, ca sa se adapteze perfect specificului aplicatiei respective.

Izolanti pe baza de lana de oaie

izolanti ecologici
izolanti ecologici

Inainte de a fi folosita pentru izolare, lana pura de oaie trebuie sa fie spalata si tratata eficient impotriva moliilor. Lana de oaie poate absorbi umiditate intr-o proportie de pana la 25-30% din greutatea sa. Randamentul termic ridicat si suprafata usoara a lanei de oaie o recomanda ca unul din cei mai buni izolanti ecologici pentru casa. Totodata, aceasta are si proprietati fonice, protejeaza impotriva incendiilor si transforma noxele din atmosfera in substante inofensive. Montarea benzilor de lana se face prin decuparea manuala a rulourilor si prinderea acestora cu agrafe, dar pentru spatii inguste, precum crapaturi, carde de usi si ferestre, se pot folosi suluri de lana.

Izolanti pe baza de fibre de lemn

Fibrele de lemn obtinute din taieri sunt umidificate, dupa care sunt presate si uscate pentru a fi obtinute placi cu fibre moi sau tari. La fabricare nu se folosesc agenti de ignifugare, pesticide sau fungicide, fiind un izolant natural si ecologic. Fibrele de lemn sunt foarte buni izolanti acustici si termici, iar panourile obtinute au o forma canelata, ce permite izolatia interioara si exterioara. Alte domenii de utilizare ale fibrelor din lemn sunt, in functie de produs: ca placa suport pentru tencuieli, ca astereala rezistenta la ploaie, pentru placari de exterior sau in compartimentari de interior, in sisteme constructive uscate. Materialul respira natural si este reciclabil.

Izolanti pe baza de pluta

Stejarul de pluta este un arbore ce are o scoarta regenerabila, aceasta scoarta putand fi prelevata o data la 8 sau 10 ani si constituind materia prima pentru pluta. Exista mai multe categorii de produse termoizolante ce pot fi obtinute pe baza deseurilor de la arborele de plua: pluta negra (deseuri de pluta expandata), role de pluta aglomerata, placi de pluta aglomerata si rolele de pluta. Din aceasta materie prima pot fi obtinute si alte produse pentru a fi folosite la decoratiuni sau placari de pardoseli.

Cele doua calitati care descriu acest material termoizolant se refera la o buna izolare termica si fonica si este comercializata in principal sub forma de placi si granule. Mai trebuie mentionat faptul ca pluta este un material rezistent, nefiind atacat de rozatoare sau de termite. Structura celulara face ca pluta sa fie usoara, fiind rezistenta la compresie si la deformare. Calitatile ecologice ale plutei se refer la faptul ca este un material antistatic, reciclabil si stabil la actiunea agentilor chimici.

Alte tipuri de termoizolanti ecologici mai sunt considerati cei pe baza de celuloza (celuloza obtinuta din hartie reciclata si tratata cu sare de bor pentru ignifugare si rezistenta la insecte), pe baza de pene de rata (un material care contine si lana si fibre textile in proportii mai mici).

Domeniul izolatiilor este un vast, iar caracteristicile izolantilor variaza in functie de locuinta sau de tipul de constructie pentru care se foloseste. Produsele si tehnicile de izolare se imbunatatesc incontinuu, pentru a obtine rezultate eficiente si a economisi cat mai multa energie in fiecare locuinta. Inainte de a alege materialul termoizolant pentru casa dvs este necesar sa luati in considerare tipul de locuinta pe care il aveti.

Noi va stam la dispozitie pentru orice fel de intrebare sau nelamurire!

Sursa poze: http://home.kent.ca/static/imgs/project_files/guide_insulation.jpg

http://www.alpineeco.com/Eco_Friendly_Insulation_files/droppedImage_5.jpg

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.