Intarsia – o combinatie intre arta si mestesug!
Intarsia – este o arta veche, o meserie pretioasa si rara, iar in trecut numai bogatii isi puteau permite aceasta arta. Putini meseriasi profesionisti erau capabili sa stapaneasca in mod corespunzator tehnica acestei arte. Aceasta arta are o traditie adanc inradacinata, chiar si cele mai vechi civilizatii cunosteau aceste tehnici. Pornind de la culturile islamice, aceasta arta se stabileste si pe Batranul Continent. Stilul renascentist, stilul baroc si stilul Art Nouveau (Arta Noua) au fost epoci de aur in care s-au creat lucrari unice. Mai ales in stilul Art Nouveau s-a ajuns la o combinatie fascinanta intre arta si mestesug.
Intarsia – o decorare a suprafetelor de lemn cu fasii de lemn (furnir).
Un artist intarsier si student al facultatii de industria lemnului Brasov este Delian Gherga, fiind promotorul unei noi filozofii privind intarsia.
Va prezentam in detaliu aceasta filozofie privind intarsia!
Artistul intarsier, Delian Gherga explica:
“Intarsiile murale sunt o combinatie ideala intre idei si inspiratii artistice, si maiestria executiei unor lucrari complexe dupa tehnici stravechi folosite odinioara si transmise din generatie in generatie.
Eu, sunt promotorul unei noi filozofii privind intarsia:
De 3000 de ani încoace accentul in intarsie s-a pus intotdeauna pe atentia si rabdarea la detalii a ebenistului de a taia si alcatui piese foarte mici de furnir, in final lucrarea lui reprezentand figuri geometrice repetitive sau motive florale incarcate, folosita ca decoratiune pentru mobila.

Intarsiile Murale se refera la furnir ca la un mediu de exprimare in arta, egal cu uleiul pe panza, acuarela, marmura, bronzul, etc. si meritand aceeasi atentie si mult studiu.
Accentul se pune pe geniul si subtilitatile designului si gloria ce o poate da frumusetea naturala a lemnului. Arta e primara, maiestria executiei deservind arta.
Artistii sunt incurajati să creeze pentru lucrari din bucati mari de furnir spre a folosi si pune in valoare proprietatile speciale ale lemnului : oglinzile, schimbarile de luminozitate din lemn, jocul haotic al fibrelor, infinitele torsiuni si rasuciri ale fibrei, ochiurile de paun, si toate particularitatile lemnului.
Se folosesc nuante de furnir din cele mai vii, amintesc spre exemplu nuante de alb(paltin cret), galben(avodire, lamai), portocaliu(tisa, anin mazarat), rosu(bubinga, paduc), maro(radacina de nuc, palisandru), violet(amarant), verde(camphor).
In plus, se mai pot folosi insertii de furnir, alama sau cupru, ca filee de 1,6 mm intre fiecare bucata de furnir, oferindu-se posibilitatea juxtapunerii unor nuante apropiate, fara a stirbi insa individualitatea fiecarei taieturi.
Arta se vrea a fi orientata spre abstract, insa nu arta naiva ci lucrari inspirate, cu subiect bine determinat si insemnatate. Un aspect foarte important este finisajul. Lucrarile din trecut au o nuanta inchisa la culoare, aspect ingalbenit din cauza folosirii unor lacuri galbene (nitrolac, selac) si fara protectie UV.
Eu pledez pentru un finisaj cu lac lucios alb, aproape de claritatea apei, care are si aditivi UV astfel evitandu-se atat de comuna ingalbenire in timp precum si modificarea ulterioara a nuantelor vii ale furnirului prin oxidare. Finisajul va fi cu pori inchisi, luciu oglinda.

De asemenea importanta este iluminarea lucrarii. O iluminare corecta va face furnirul lacuit lucios sa isi arate frumusetea si stralucirea. Recomand doua lampi halogen, lumina alba cu temperatura de culoare 4200 Kelvin, fixate deasupra lucrarii facand un unghi de 45 grade cu panoul.
Ca detalii tehnice, furnirul(intarsia propriu-zisa) va fi cleit pe o structura stabila placaj de tei, mesteacan +MDF de 12 mm cu adeziv ureic, finisat si inramat cu o rama cu profil simplu de nuc sau cires, baituit in culoarea unuia din furnirele ce compun tabloul. Pentru a putea concura cu lucrari de arta valoroase, taboul e gandit sa reziste bine in timp, sa se pastreze intrutotul ca nou…”
Pentru mai multe informatii sau detalii accesati sectiunea “Contact” si alegeti varianta dorita de comunicare! Va raspundem cu placere la diferitele intrebari!