Intarsia – o arta independenta, unica si valoroasa!

Daca va mai amintiti, nu demult am deschis un subiect despre o arta extrem de frumoasa si valoroasa, anume – intarsia! Tot in acel articol era vorba despre un tanar artist intarsier, pe care dorim sa il cunoasteti mai bine. Dar sa-l lasam sa se prezinte singur…!

“Numele meu este Gherga Delian, sunt artist intarsier si student al facultatii de industria lemnului din Brasov.

Intarsia este definita ca ornamentatie plana ce consta in incrustarea in lemn a unor bucati fie de lemn de alta culoare sau fildes, os, alama, baga. etc.

Aceasta arta numita intarsie a fost cunoscuta inca din antichitate ca o tehnica de decorare a obiectelor inconjuratoare, dar si un mediu de exprimare in arta.

Eu am luat contact cu intarsia in atelierul de tamplarie al tatalui meu de la o varsta foarte frageda si am inceput sa indragesc aceasta tehnica si materialele folosite. Am „furat” meserie de la tatal meu la inceput, apoi de la un maestru din Statele Unite si din nou de la mesteri cu experienta de-o viata din Romania.

Intarsia sufera din lipsa de catalogare, de incadrare – prea putina atentie acordata designului ca sa fie arta, dar prea rafinata pentru un obiect simplu de artizanat – precum si o lipsa acuta de publicitate – lumea nu stie de existenta ei.

maini in rugaciune
maini in rugaciune

Intarsia este o combinaţie de arta si mestesug, fiind undeva intre amandoua. Depinde mult de design, de ce exprimi. Spre deosebire de pictura, intarsia presupune munca asidua pana la un produs final, adica etape de cleiere, curatarea suprafetei cleite, slefuire, lacuire (care este foarte importanta) si multe alte faze care necesita  cunostiinte de tamplarie, vopsitorie si, in primul rand, de intarsiere.

Lucrarile mele de intarsie sunt de la simplu la complex, incepand cu lucrari facute in copilarie – ghirlande, flori-  continuand cu lucrari de intarsie de dimensiuni medii 30-60 cm ca dimensiuni, avand ca tema peisaje sau cladiri si terminand cu intarsii murale cu tema abstracta de mari dimensiuni 120 X150 cm spre exemplu, lucrari de arta ce folosesc furnirul ca mediu de exprimare a geniului artistului si executate de mine. Am posibilitatea de a realiza intarsii, fie modelele mele sau cu design dat din cele mai complexe pentru mobila (masute, mese, fronturi de dulap, pat) sau tablouri/portrete la cererea clientului dar si panouri intarsiate pentru placari pereti, tavan si parchet cu intarsie.

Trandafiri
Trandafiri

–         Deasemenea execut restaurari suprafete intarsiate, inlocuiri furnir lipsa si orice fel de reparatii precum si replici dupa intarsii celebre.

–         Restaurez si execut la comanda si mobilier stil furniruit, dupa tehnicile traditionale de odinioara, pastrand materialele clasice.”

Cu stima, Gherga Delian

http://www.amenajari24.ro/catalog/intarsii-murale-358523

 

 

 

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.