Incalzirea in pardoseala

Incalzirea in pardoseala este o metoda de incalzire a incaperilor bazat pe amplasarea corpurilor de incalzire sub nivelul podelei.

Incalzirea in pardoseala pentru unii dintre noi pare sa fie o noutate, care exista doar de cativa ani.

Ideea de a se folosi pardoseala drept corp de incalzire intr­-o varianta primitiva a existat inca din antichitate in Egipt si China. Aceste sisteme de incalzire in pardoseala erau construite dintr-un focar  care era in afara locuintei (aici se facea focul) care comunica cu un canal special construit sub pardoseala incaperii. Pardoseala era construita pe niste stalpisori de caramida (inalti de 30-60 cm), prin acest spatiu circula aerul cald care incalzea pardoseala .

Radiant-Floor-HeatingIn aceasi perioada in Roma Antica aparea un sistem mai evoluat denumit hipocaust. Hipocaustul a fost considerat unul din primele sisteme de incalzire centralizata deoarece aerul cald era dirijat spre pardoseala mai multor incaperi.

Urmatorul tip de incalzirea in pradoseala cea cu apa fierbinte este brevetat de profesorul englez Baker la inceputul secolului douazeci. Acesta consta prin asezarea unor tevi imediat sub pardoseala prin care trece apa calda de la sistemul de incalzire centraizata. Aceste tuburi pot fi din diferite materiale cu sau fara izolatie.

In principiu un sistem de incalzire in pardoseala cu apa consta in inglobarea unei serpentine prin care circula apa calda intr-o sapa de beton dupa ce se monteaza imprealabil un strat de material izolator si o folie de aluminiu, acesta avand rolul de a reflecta caldura spre suprafata pardoselii.

Un alt sistem de incalzire in pardoseala este cea electrica. Pentru acest sistem se folosesc cabluri electrice,  folii electrice sau covorase electrice.

Un producator de parchet laminat din Norvegia are in sortiment un parchet la care are inclus in straturile inferioare sistemul de incalzire electrica a pardoselii.

 

Under-Floor-HeatingOrice sistem de incalzire in pardoseala doriti sa achizitioati trebuie sa va consultati cu un specialist in domeniu pentru a face un calcul pentru fiecare spatiu in parte pentru ca sistemul sa fie cu capacitatea corespunzatoare .

Incalzirea in pardoseala electrica este mai ieftina la achizitionare si instalare decat cea cu apa calda dar se pare ca electricitate este mai scumpa iar costurile pe termen lung trebuiesc calculate .

Speram ca aceste lucruri despre care am vorbit mai sus v-au ajutat sa stiti mai multe despre incalzirea in pardoseala si sa va ajute in cazul in care doriti sa aveti o astfel de incalzire in caminul dumneavoastra.

 

Sursa poze: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Vieux_la_Romaine_Villa_hypocauste.jpg

http://hammerbuilders.blogspot.ro/2012/02/radiant-floor-heating-pros-and-cons.html

http://www.soldron.de/titeleng.htm

 

 

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.