Iluminare dormitor odihnitor

Dormitorul trebuie sa fie un loc unde ne relaxam, astfel sa ne asiguram ca schema de iluminare va reflecta acest fapt.

iluminare dormitor
iluminare dormitor

Iluminarea dormitorului trebuie sa fie printre primele lucruri ce apare pe lista schemei de decorare. O iluminare planificat din timp este mai mult decat ingenios, se pot define zone, se poate crea o atmosfera mai speciala, dar poate si stimula designul per ansamblu.

Planul de iluminare dormitor trebuie sa include urmatoarele:

  • iluminare ambientala – serveste aceeasi functie ca si lumina naturala a soarelui, scalda tot dormitorul in lumina,
  • iluminare de accent – scoate in evidenta caracteristicile vizuale din dormitor, de exemplu un tablou, o decoratiune, etc,
  • iluminare de activitate – ajuta la o munca mai usoara, la lectura in pat.
iluminare de activitate
iluminare de activitate

Bineinteles iluminarea unui dormitor depinde in mare masura si de marimea si design-ul, respectiv stilul de decorare preferat.

Intr-o camera cu dimensiuni mici sunt preferate luminile suspendate pe perete fata de lampile de masa, asa cum s-ar putea sa nu aveti spatiu disponibil pentru ele pe noptiera. Intr-o amenajare mai clasica, mai traditionala, luminile prinse pe perete, cu sticle nuantate pot fi mai preferate fata de modelele ascutite/patrate, reglabile realizate din otel inoxidabil sau crom, care sunt mai mult potrivite pentru amenajari in stil contemporan.

Dormitoarele mai mari permit anplasarea unor lampi de podea, care pot fi pozitionate in colturi sau in spatele tabliei de pat sau a noptierei.

De exemplu un dormitor amenajat in stil cabana dispune de un aranjament simetric atractiv de doua lumini prinse pe perete, reglabile, care ajuta foarte mult al citit, insa fara a fi nevoie ca in toata camera sa fie lumina aprinsa. Atunci cand nu sunt in folosinta, spoturile pot fi rearanjate pentru ca dormitorul sa recapata calmul sau.

Asigurati-va ca alegeti stiluri de iluminare care va plac, pe care l-e veti aprecia de fiecare data cand veti intra sau veti sta in dormitor.

Sursa poze: http://contemporarylighting.eu/2016/04/12/bedroom-lighting-ideas-contemporary-mood/

 

 

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.