Ferestre – tamplarie lemn sau PVC?
Tamplarie lemn sau PVC unde este diferenta?
In ciuda asemanarii calitative si al standardelor, ferestrele nu sunt aceeasi ferestre, daca analizam anumite aspecte. La ferestrele din lemn se pune baza pe calitatea lemnului si la finisaj, iar la cele din PVC, baza este interiorul si structura profilelor. Doua ferestre vizual identice pot avea diferente semnificative de calitate, iar “superoferta” poate deveni costisitoare, daca dupa cativa ani fereastra cedeaza sau mecanismul de inchidere devine infunctionabil. De zeci de ani, lemnul si Pvc-ul sunt materiale preferate pentru tamplarie lemn sau PVC al ferestrelor, ambele avand avantaje si dezavantaje.
Lemnul un material natural pentru tamplarie lemn
Lemnul este o resursa regenerabila, este natural, un material “cald”, iar ferestrele din lemn au o durata de viata de la 40 la 50 de ani. Tehnic vorbind, printre altele, ofera o buna izolare termica, iar un cadru din lemn este mereu solid si astfel foarte stabil. Un argument cheie este durata de viata a lemnului. Acest lucru depinde de calitatea lemnului brut selectat. Datorita lacurilor speciale si utilizarea lemnului stratificat ferestrele din lemn pot face fata comparatiei de valabilitate cu ferestrele din Pvc. Un “dezavantaj” al ferestrelor cu tamplarie lemn este ca acestea sunt mai scumpe decat cele din Pvc si trebuie intretinute periodic. De exemplu furnizorul de materiale pentru finisarea ferestrelor Adler are propriul set de intretinere (pret 29 euro), special dezvoltat pentru a prelungi perioda de garantie a finisajului si pana la 10 ani, ceea ce era de neimaginat in trecutul apropiat. (Vezi foto)
Avantajele ferestrelor cu tamplarie lemn:
aspect estetic deosebit, se pot armoniza cu orice stil arhitectonic.
calitati foarte bune de izolare termica si fonica.
creaza o atmosfera naturala, calda si intima.
cresc valoarea oricarei locuinte.
prin impregnare a lemnului se pot realiza o gama variata de decoruri sau culori.
flexibile, rezistente si trainice.
material natural.
Inainte sa trecem la ferestrele din PVC trebuie sa amintim trendul din occident, unde se folosesc foarte des ferestre cu tamplarie lemn stratificat placate in exterior cu aluminiu. Masinile noastre sunt capabile a executa si aceste tipuri de ferestre, bineinteles preturile cresc considerabil fata de ferestrele din lemn stratificat considerate acolo deja “clasice”. Iar pentru a reduce la minimum schimbul de caldura prin geamul termopan, se folosesc combinatii triple de foi de sticla speciale (ex.Low-e 4s + float + Low-e cu argon)
Calitatea ferestrelor din Pvc se reflecta in structura profilelor
Ferestrele din Pvc sunt la preturi mai accesibile. Dar atentie: chiar la ferestrele din Pvc punctul forte si calitatea se reflecta in interiorul tamplariei si structura profilelor, fapt care este, exact ceea ce nu vede cumparatorul. Si totusi, ele nu sunt “vesnice”, deoarece se pot, de exemplu deforma, decolora sau ingalbeni. Ferestrele din Pvc se pot deforma datorita expansiuni mari la caldura. Un dezavantaj al ferestrelor din Pvc este ca materialul nu este natural, iar acest lucru se observa, mai ales daca sunt montate in special la cladiri vechi, unde este de recomandat a se monta doar ferestre cu tamplarie lemn.

Mentionam ca firma noastra produce atat ferestre si usi din lemn stratificat (din diferite esente), cat si ferestre si usi din PVC, deci acoperim toata scala preferintelor cumparatorilor, dupa posibilitatile materiale ale fiecaruia. Cu toate aceste argumente pro si contra, pentru cei pretentiosi si cu posibilitati materiale mai mari recomandam ferestrele din lemn.Avem clienti deja de 6-7 ani care sunt foarte multumiti cu avantajele pe care le ofera ferestrele noastre din lemn, iar finisajul arata ca si cum in acest moment ar fi fost montate.
Aceste informatii au fost furnizate de catre domnul Nyulas Zoltan, reprezentant legal al firmei SC FOMCO 2004 SRL. Contact: SC Fomco 2004 SRL, Singeorgiu de Mures, str. Ratul Morii nr.1295, jud.Mures. Tel/fax: 0265-318008, repr. Nyulas Zoltan, 0728-936976, zoltan@winkler.ro
Poza articol Flickr: @rkramer62