Cum sa utilizam bradul de Craciun dupa sarbatori?

Dupa ce trece perioada sarbatorilor, ma refer aici la Craciun si Revelion, observam ca brazii de Craciun sunt aruncate in container, la gunoi. Am observat si cazuri cand se arunca din geamul blocului…

Acest lucru nu trebuie sa se intample neaparat si in acest an. Bradul de Craciun poate fi inca util chiar si dupa Craciun. Inainte de utilizare se parcurg urmatoarele etape: se indeparteaza fire, resturi de ceara de la lumanari, hartii de la bomboane de ciocolata, beteala, etc, apoi se taie crengile astfel incat acesta sa fie liber.

6 sfaturi pentru reutilizarea bradului de Craciun

 1.    Protectie de iarna pentru plante

Dupa cum stim cu totii, cea mai rece perioada a anului, de obicei, vine de Craciun si se continua dupa. Crengile de brad sunt perfecte pentru a proteja de frig pe durata iernii plantele din gradina. Cu ajutorul lor putem acoperi in zona radacinilor.

 2.    Material de acoprire si mulcire pentru straturi de flori, legume si compost

La noi este extraordinar de grav: la fata intrarii in casa, unde sunt cele mai multe si frumoase flori, evident ca sunt si cele mai multe insecte si rame de gasit. Daca nu acoperim pamantul cu crengile de brad, atunci avem in mod periodic vizite a mai multori pasari care in primul rand fac o mizerie imensa si un zgomot nu intotdeaua placut. Crengile de brad sunt potrivite pentru a acoperi compostul.  Procesul de descompunere merge mult mai rapid daca compostul nu se usuca prea mult, iar bacteriile si ciupercile in compost profita de o clima cat de cat stabil.

 3.    Lemne de foc

lemne de foc
lemne de foc

Pentru cei dintre noi care au semineu pot taia bradul. Trunchiul este pentru foc efectiv, ramurile/crengile ca si material de aprindere. Crengile de brad sunt potrivite si pentru a face foc in curte. Lemnul cu toate acestea trebuie depozitat pentru un timp deoarece are nevoie de uscare inainte de a fi folosit ca lemn de loc.

 4.    Lemn pentru afumat

Se practica mai ales in mediul rural, unde cu ocazia sarbatorilor de iarna se taie porcul. Bunatatile obtinute: carnati, slanina, sunca, pulpa de porc, etc. se pun la afumat. Fumul obtinut din arderea bradului ofera un gust deosebit.

 5.    Sprijin de catarare pentru plante

Crengile de la brazi mai pot fi folosite ca si sprijin pentru plante in gradina, cum ar fi de exemplu fasole castraveti, dovlecei, vita de vie anuala, mazare dulce.  Pentru acest scop crengile trebuie sa aiba aproximativ 20 cm.

 6.    Material de mulcire

Pentru cei care au un tocator pot marunti bradul. Materialul astfel obtinut poate fi utilizat ca si material /strat de mulcire, pentru a acoperii plantele sau pentru a acoperi pamantul din ghivecele de plante.


Bineinteles un singur brad nu ofera foarte mult material de acoperire si nici suficient sprijin de catarare pentru un intreg strat de fasole. Dar cu siguranta exista vecini  care se bucura ca pot scapa de bradul de Craciun dupa sarbatori intr-un mod cat mai practic si eficient.

Sursa poze:http://www.bilder-galerien.info/v/natur/Forstgarten-Tharandt/Abies+veitchii+-+Veitchs+Tanne+Zweig.JPG.html

http://www.plowhearth.com/powder-coated-tubular-steel-and-wrought-iron-curved-wood-rackand%23150%3Btear-and-mildew-resistant-cover_p2239.html

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.