Ce este mai rentabil: incalzirea prin pardoseala sau prin panele (perete) ?

O intrebare auzita tot mai des este : incalzirea prin pardoseala sau prin panele (radiatoare de perete), care este mai eficienta si rentabila. Raspunsul la intrebarea aceasta este destul de complexa.

Inainte sa alegi un sistem de incalzire pentru locuinta ta trebuie sa te informezi pentru a face o alegere buna pentru confortul familiei tale. Voi incerca sa va prezint avantajele si dezavantajele la incalzirea prin pardoseala si incalzirea prin radiatoare de perete, care functioneaza prin centrale cu condensare pe gaz.

incalzirea prin perete
incalzirea prin perete

 

Avantaje incalzirea cu radiatoare de perete

Avantajul cel mai de luat in seama la incalzirea cu radiatoare de perete este pretul scazut al achizitiei si al instalarii acestuia. Timpului de executie scurt precum si nu este necesar eliberarea incaperii daca acesta este deja mobilat.

Un dezavantaj ar fii o repartizare neuniforma a caldurii, in jurul radiatoarelor este o temperatura mai mare decat in celelalte zone iar aerul cald urca la tavan.

incalzirea prin pardoseala
incalzirea prin pardoseala

Avantaje incalzirea prin pardoseala

Avantajul la incalzirea prin pardoseala ar fii repartizarea uniforma a caldurii pentru ca intreaga suprafata a pardoselii functioneaza ca un urias radiator iar caldura resimtita la nivelul picioarelor ofera un confort termic ridicat si constant.

Datorita acestui confort termic temperatura ambientala se poate regla cu 2-3 grade mai putin decat in cazul incalzirii cu radiatoare de perete. De aici rezultand si o reducere a cheltuielilor pentru incalzire intre 20 – 30 % in functie de gradul de izolare al cladirii. O incapere in care este montat un sistem de incalzire prin pardoseala arata mai bine estetic dar are si mai mult spatiu deoarece pe pereti nu se regasesc radiatoarele.

incalzirea prin pardoseala
incalzirea prin pardoseala

Dezavantajele incalzirii prin pardoseala ar fii in primul rand pretul initial de achizitie si montaj care este mai mare in comparatie cu incalzirea prin radiatoare de perete exceptie fiind incalzirea prin pardoseala electrica.

Alt dezavantaj la montajului incalzirii prin pardoseala este ca necesita o foarte buna izolatie a pardoselii si turnarea sapei peste serpentinele incalzirii care ridica inaltimea pardoselii cu 5 – 10 cm . Datorita inaltarii pardoselii la cladirile deja locuite apare problema cu usile si tocurile acestora care trebuie inaltate.

Incalzirea prin pardoseala este mult mai eficienta daca este montat la cladirile noi foarte bine izolate termic decat la cladirile vechi.

 

Sursa poze : www.baublog.proghouse.de

www.alpina-farben.de

www.deinbauguide.de

www.gartino.de

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.