Casa pasiva sau cum sa reduceti necesarul de energie

Toata lumea doreste sa economiseasca cat mai mult: bani, produse, energie. Se spune ca traim intr-o era a consumului mare, insa oamenii au inceput sa realizeze cat de important este sa economisim cat mai mult pentru a avea o viata echilibrata. Consumul de energie este benefic atat planetei, cat si noua ca indivizi. Si cum fiecare problema are o solutie, consumul ridicat de energie poate fi redus cu ajutorul unei conceptului de casa pasiva. Aceasta se bazeaza pe reducerea necesarului de energie cu ajutorul unei constructii compacte si cu o izolatie bine realizata.

Casele pasive sunt denumite astfel in cazul in care necesarul de energie pentru incalzire este mai mic de 15 kWh/m/2/an, de 10 ori mai redus decat in cazul unei case traditionale. Conceptul de casa pasiva se regaseste in numeroase tari din Europa, in special in Austria, Germania, Elvetia si Suedia. Astfel de proiecte au inceput sa fie derulate si in Romania, cel mai bun exemplu fiind al unui inginer prahovean.

 Casa pasiva schema

Ce este si cum arata o casa pasiva?

Casa pasiva trebuie sa aiba o structura compacta pentru a nu permite formarea puntilor termice (pierderile de energie). Izolatia unei case pasiva este atat de eficienta, incat nici nu este nevoie de un sistem de incalzire propriu. Totusi, este necesar un sistem de ventilatie cu o pompa de caldura aer-aer.

Acest sistem ia aerul de afara, il introduce intr-un sistem de caldura, acolo se intalneste cu cel care iese si castiga cateva grade, dupa care este introdus intr-un compresor de caldura si este adus la temperatura dorita de proprietar. Sistemul de incalzire este eliminat datorita faptului ca locuinta are o izolatie de doua ori mai groasa decat o casa traditionala.

Anvelopa are o grosime de aproximativ 30 de cm comparativ cu cei 15 cm in cazul unei izolatii normale.

Ferestrele casei pasive sunt de asemenea dotate cu trei foi din sticla, o tehnologie izolanta de cea mai buna calitate. De multe ori, ferestrele duc la pierdere mare de energie, de aceea este bine sa apelati la o tehnologie eficienta.

Costurile unei case pasive de obicei nu depasesc cu 10-20 % pe cele ale unei case obisnuite, insa necesarul de energie poate scadea si de 10 ori. In final, veti plati mai putin pentru factura la caldura decat in mod normal.

Datorita faptului ca o casa pasiva are un necesar mic de energie, aceasta poate fi transformata cu usurinta in una independenta, cu panouri fotovoltaice si tehnologii de producere a energiei regenerabile. Cel mai mare avantaj oferit de o casa pasiva consta in faptul ca aceasta are cheltuieli reduse de intretinere.

Daca o locuinta de 150 mp se incalzeste cu aproximativ 400 euro lunar, in cazul unui spatiu de locuit pasiv, cheltuielile pot fi mai mici de 100 de euro. Costurile de amenajare sunt mai ridicate, insa puteti economisi mai multi bani ulterior.

Cum vi se pare aceasta casa pasiva? Asa-i ca este un rai al amenajarilor interioare? Calitate si buget redus intr-un singur concept!

Sursa poze: www.bucurenci.ro

http://www.casa-pasiva.eu/

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.