“Arhitectura si Design – Arta de a crea ceva frumos prin utilizarea spatiului pana la maxim” [INTERVIU]

 

Lucrurile frumoase din viata sunt de obicei supuse unor anumite tendinte. Nu altfel se intampla si in domeniile arhitectura si design. Si fiindca informatiile de prima mana sunt intotdeauna cele mai bune ne-am decis sa realizam interviuri cu arhitecti si designeri.

Inceputul acestei calatorii in captivante in domeniul arhitecturii o facem cu tanarul si foarte cunoscutul arhitect Istvan Csaba Gaspar din Targu Mures. Interviul l-am realizat in gradina botanica din Targu Mures si v-a fii publicat in doua parti, aici pe www.constructii24.ro

Va dorim lectura placuta si speram sa gasiti informatii interesante!

Cum a inceput povestea dumneavoastra? Cand v-ati dat seama ca vreti sa faceti o cariera in acest domeniu?

Inca din coplilarie m-au atras machetele de constructii, desenul, dar si sculpturile realizate din lemn si piatra. Dupa terminarea scolii generale m-am inscris la liceul de constructii “Constantin Brancusi” si am terminat cu succes in vara anului 1998. Dupa care am continuat cu scoala postliceala. Pe parcursul acestori ani am participat la reabilitarea colegiului “Bethlen Gabor” din localitatea Aiud impreuna cu Transilvania Trust din Cluj Napoca si Universitatea Tehnica din Oxford.

 

Cum erati ca student?

Am fost cam timid la inceput, dar cu timpul m-am obisnuit. Insa nu mi-a placut niciodata sa fiu in fata, adica sa fiu primul. Pe parcursul acestor ani am legat prietenii. Sunt fosti colegi cu care inca mai tin legatura si povestim, ne distram cand ne aducem aminte cum eram in timpul studiilor, ce nazbatii faceam, etc.

 

A fost greu inceputul? Fara portofoliu cred ca este destul de complicat sa convingi pe cineva ca ii poti face o casa ca-n vise.

Dupa terminarea studiilor nu am inceput sa lucrez in acest domeniu. Am inceput sa lucrez in mass-media, la ziarul “Anuntul Ardelean”, ca redactor al sectiunii constructii, dar pe langa aceasta si articole despre animale si hobby. In toamna anului 2000 m-am inrolat in armata si in primavera 2002 m-am angajat la o firma de proiectare, firma la care am acumulat 6 ani de experienta. Nu numai experienta, ci si stil, deoarece lucrurile frumoase necesita pe langa experianta si stil. Primul meu proiect mai amplu, la care am lucrat a fost cele 4 statii de benzinarii Mol. La acest proiect am fost prezent inca de la inceput. De la faza proiectare, apoi la cea de executie, supraveghere -pentru o mai buna desfasurare a lucrarilor si predare. Pentru acesti ani le raman recunoscator si imi aduc aminte cu placere de multe lucruri pe care am invatat pe parcursul a sutelor de proiecte facute impreuna.

 

Casa familiala GasparCe reprezinta meseria de arhitect pentru dumneavoastra ?

Meseria de arhitect……..hmm…buna intrebare….pentru fiecare om reprezinta altceva. Pentru mine reprezinta placere, dorinta de a crea lucruri frumoase, placute ochilor. Ma simt onorat daca vad pe fata clientului satisfactie dupa ce priveste proiectul. Sunt mandru de constructiile realizate de mine. Este ceva foarte placut cand ai dus la bun sfarsit o lucrare care poarta semnatura ta.

 

Care din proiectele dumneavoastra le considerati cele mai importante?

Pentru mine toate proiectele realizate sunt importante. Fiecare are personalitatea si importanta ei. Prima este mai speciala pentru volumetria creata, la urmatorul poate este vorba despre un teren aparte, etc. Dar cel mai apropriat de sufletul meu este o pensiune turistica la Campul Cetatii, aflat in lucru si care este un complex tuistic, proiect la care beneficiarul lucrarii ne-a dat mana libera la creativitate.

 

Descrieti in cateva cuvinte proiectele si arhitectura pe care o practicati.

Nu sunt genul de proiectant, caruia sa-i placa stilul “proiect tip”, adica extras dintr-un catalog si prin aplicarea a catorva setari avem rezultatul. Fiecare proiect trebuie sa fie unic in felul ei. Sa aiba personalitatea proprie adaptata la stilul de viata a proprietarilor. Uni clienti sunt mai excentrici, cu dorinte mai neobisnuite, altii mai asezati si cu dorinte concrete.

 

Definiti arhitectura

Arhitectura poate fi definita in mai multe feluri. Pentru fiecare arhitect reprezinta altceva. Eu o definesc ca fiind arta de a crea ceva frumos prin utilizarea spatiului pana la maxim.

 

Care sunt sursele dumneavoastra de inspiratie?

Sursele de inspiratie pot fi multe, diverse. Studiez multe carti, legate de diferite teme, subiecte. Insa cartile care au intrat in sufletul meu sunt cele despre arhitecti, despre arhitectura, dar si despre natura.

 

Ce incercati sa transmiteti prin lucrarile dumneavoastra?

Cu totii ne dorim spatii cat mai mari in casa. Aici ma refer la spatii libere, adica nu inghesuim totul, sa nu sufocam niciodata cu tot felul de obiecte. Cand ai spatiu ai senzatia ca esti liber, respiri mai usor, intr-un cuvant: te simti mai bine. Prin toate lucrarile mele incerc sa concep spatii care sa pastreze un raport echilibrat intre utilizator final-familie si volumul care o inconjoara.

 

Ce directie ar trebui sa urmeze noii arhitecti?

In zilele noastre suntem foarte influentati de noutati. Zilnic auzim, vedem prin mass-media ca apar noutati in toate domeniile. Sunt de acord sa folosim materiale noi,dar nu dupa moda, ci dupa eficienta si calitatea lor. Foarte mult se vorbeste despre surse de energie alternativa, pv, solar, geo, eoliene. Toate acestea sunt – produse tinta – in jurul carora se pot realiza nenumerate lucrari.

 

Care sunt serviciile pe care ar trebui sa le furnizeze un birou de arhitectura?

Fiecare birou de arhitectura incearca sa furnizeze cele mai bune servicii. Doresc sa aiba ceva aparte, ceva doar al lor. Pe langa acele particularitati trebuie sa furnizeze, hai sa numim, -servicii standard-, cum ar fi: sa aiba personal calificat si flexibil la dorintele oricarei categorii de clienti, parcurgerea si respectarea tuturor pasilor proiectului.

 

Cu ce probleme se confrunta arhitectul zilelor noastre in Romania? (ex. neconcordante cu constructorul, beneficiari obtuzi, pretul materialelor de constructie etc.)

Ca si in celelalte domenii din tara noastra, si in acest domeniu legislatia poate fi interpretata in multe feluri. Legislatia privind planurile de urbanism care in comparatie cu ceea ce se impune prin aceasta documentatie, din pacate de multe ori, sunt depasite cu mult de realitate si de noile propuneri sau chiar nevoi ale populatiei. In ceea ce priveste executia…….sa ramanem la cuvantul de nesatisfacator. Avem lipsa de mesteri, de personal calificat care sa si stie meserie. Cei care au cunostintele puse la punct pleaca din tara din cauza dorintei de a lucra intr-un colectiv mai ordonat si calificat unde castiga mai bine.

 

Ce diferente sunt in designul din strainatate fata de cel din Romania?

Diferentele sunt inca mai si vizibile. Din pacate bugetul alocat acestor lucrari joaca un rol foarte important. Bugetul limitat nu permite crearea de design-uri noi, mai deosebite. Tot, din pacate, trebuie sa spun, ca in Romania inca este foarte actual mentalitatea de “merge si asa”. Insemnand ca nu am invatat inca sa apreciem calitatea si sa calculam pe termen lung.

 

Arhitect Gaspar Istvan-Csaba si Hirschi Daniel, SildanAdeptii carui stil arhitectural sunteti? Ce preferinte aveti in materie de finisaje?

Sunt adeptul stilului “rustic”, cu elemente aparente din lemn atat la interior, cat si la exterior, multa lumina, spatiu si senzatie de relaxare. Simti, cum acest stil te aduce mai aproape de natura, unde te poti incarca cu energie,de o viata mai linistita. Acest stil nu vine in dezacord cu mediul urban, adica daca nu ai casa la tara, poti transforma interiorul apartamentului in unul rustic.

 

Un architect / firma de arhitectura ar trebui sa isi creeze un stil tipic al lucrarilor asemenea unui brand (arh. A e specializat pe case in stil traditional, forme calde, familiale, arh. B pe stilul avangardist, industrial, minimalist etc.) sau un arhitect poate elabora cu maxim randament orice stil de casa?

Dupa parerea mea este mult mai bine daca te ocupi de un stil anume si lucrezi la exploatarea ei la maxim, adica scoti tot ce este mai bun din el. Decat sa incepi mai multe tipuri de proiect, apoi l-e incurci, numai sti care element unde se potriveste, in ce decor. La un moment dat pierzi firul si te simti inconjurat de idei neclare, este un dezastru pe biroul tau, dar si in ideile tale, si nu reusesti sa atingi performante.

 

Este arhitectul mai mult un artist sau mai mult un tehnic, personal cum se plaseaza intre aceste doua coordonate?

Personal cred ca trebuie sa fie mai mult artist decat un tehnic. Adica un artist stie sa joace bine cu instrumentele avute la indemana, adica cu spatiul ce are la dispozitie. Dar artistul nu este singur pe scena, pe langa el sunt si colegii lui, in acest caz echipa. Echipa formata din ingineri foarte buni, care sa fie capabili sa pune in practica, adica sa realizeze viziunea artistului.
[author]
[author_image timthumb=’on’] https://www.constructii24.ro/wp-content/uploads/2011/09/DSC03513.jpg [/author_image]

GASPAR Istvan -Csaba

Firma: IC Development

Adresa: Str.Piriului Nr.5A

RO-Sincraiu de Mures / Mures

Telefon: 0733 95 51 41

E-mail : icdevelopment@ymail.com
[/author]


Sfarsit partea 1. Cititi in curand partea 2. Si nu uitati: abonati-va pentru newsletter “Home & Living in Style”!Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.