Alei elegante cu pavele de piatra naturala

Pavarea aleilor dintr-o gradina este foarte importanta atat la nivel estetic, cat si la nivel functional. Aleea din fata casei nu numai ca trebuie sa aiba un aspect elegant, dar trebuie sa protejeze impotriva ploilor abundente ce pot inunda veranda.

Una din cele mai indragite materiale pentru construirea unei alei este piatra naturala. Acest articol prezinta cateva avantaje si dezavantaje pe care le puteti lua in considerare in cazul in care doriti sa amenajati aleea cu piatra naturala.

 

Avantaje pavele de piatra naturala

Principalul avantaj oferit de pavelele din acest material se refera  la durabilitate si la faptul ca acestea sunt foarte rezistente la ciclurile inghet-dezghet. Aspectul natural al pietrei ofera un look chic si elegant casei dvs., fiind potrivita pentru orice stil de amenajare sau orice culoare pe care doriti sa o alegeti.

piatra naturala pentru alee
piatra naturala pentru alee

In afara de durabilitate si de aspectul estetic, piatra naturala este un material ce nu sufera de pe urma degradarii, avand in vedere faptul ca intemperiile ii pot oferi chiar un aspect mai interesant. Fiind rezistenta la actiunea razelor UV, dar si la frig, ploi, gheata sau zapada, este alegerea cea mai buna pentru orice spatiu exterior.

Maleabilitatea pietrei naturale se refera la faptul ca poate fi montata in diverse moduri, din punct de vedere constructiv. Astfel ca, se pot monta pavele cu forme regulate si neregulate, piatra putand fi atat fasonata, lasata sub forma bruta sau prelucrata minim. Pavelele din piatra naturala se pot monta pe nisip, pietris sau pe sol (de obicei se monteaza placi mari si groase). Totodata, se poate lucra si cu spartura de piatra montata in sape turnate.

 

Montarea de pavele din piatra naturala

Asa cum am vazut mai sus, pavelele se pot monta pe numeroase tipuri de materiale printre care nisip, pietris sau sol. Montarea pe paturi de beton sau de nisip ofera avantajul ca duce la evitarea cresterii buruienilor printre pietre. In cazul in care doriti sa creati o gradina rustica, informala, va recomandam sa optati pentru aceasta idee. Nu exista limite sau bariere in materie de estetica deoarece culorile pietrelor naturale iti permit sa ai o amenajare cat mai variata, existand posibilitatea de taiere sau de obtinere a placilor de piatra.

Mai trebuie retinut faptul ca o calitate buna a montajului este la fel de importanta ca alegerea materialului potrivit pentru alee. Daca sunt montate incorect, pavajele se pot deteriora, de aceea recomandarea noastra este sa alegeti pe cineva specializat sau certificat pentru a face aceste operatiuni.

Daca sunteti in plin proces de amenajare a locuintei la interior si la exterior, nu uitati ca aleile exterioare sunt ultimele ce trebuie realizate pentru a nu risca deteriorarea lor din cauza santierului sau a traficului implicit. De multe ori insa aceasta alegere poate crea dezavantaje din cauza faptului ca se grabesc lucrarile pentru a le finaliza si se acorda o atentie mai redusa aleilor.

alei din piatra naturala
alei din piatra naturala

Cea mai buna solutie pe care o puteti incerca pentru a obtine alei elegante cu pavele de piatra naturala ar fi sa apelati la echipe specializate pentru fiecare lucrare si sa nu grabiti termenele de finalizare pentru a fi acordata o atentie deosebita fiecarui pas de executie. Nu uitati ca uneori costurile ulterioare pentru repararea lucrarii pot fi mai mari decat o lucrare de calitate per ansamblu. Documentati-va de la inceput pentru a sti etapele necesare, materialele de care aveti nevoie, dar si avantajele si dezavantajele pietrei naturale pentru alei.

Toate aleile trebuie sa aiba o usoara panta de scurgere. Desi piatra naturala are o rezistenta mare la intemperii, nu este de dorit sa se acumuleze apa pe aleile din fata casei. Lucrarea per ansamblu depinde si de restul terenului din fata casei, de alte lucrari ce au mai fost realizate, de tasarea naturala, iar apa poate afecta stratul suport si poate face pietrele sa alunece.

Un plan bine pus la punct este de cele mai multe ori secretul unei pavari de calitate. Cand alcatuiti schita traseului sau a aleii pe care doriti sa o pavati este bine sa o realizati impreuna cu cel care face lucrarea pentru a beneficia si de sfaturile si recomandarile acestuia. Atunci cand realizati aceasta schita nu uitati sa luati in considerare volumul de apa din zona pentru a stabili adancimea la care vor fi facute sapaturile.

Aleea cu piatra naturala este una din cele mai elegante si stilate idei pe care le puteti incerca pentru casa dvs. Alegeti culorile si modelul in functie de stilul de amenajare a locuintei, a gradinii, dar si in functie de preferintele dvs.

Sursa poze:www.greenspirelandscaping.com

http://www.integrityhardscapes.com/portfolio/our-portfolio.html

 

Daniel P. Hirschi

Sunt născut în Elveția în 1967 și locuiesc în România din 2005. Sunt proprietar de mai multe mici afaceri și digital marketer. Sunt, de asemenea, un scriitor entuziast și un adept al noilor tehnologii. Îmi place să dezvolt idei noi, care sunt individuale și cu care îi pot ajuta pe cititorii mei.