img
Home / GRADINI DE VIS IDEI | TERASE / Sere si solarii – visul fiecarui gradinar!

Sere si solarii – visul fiecarui gradinar!

Visul dumneavoastra legat de gradinarit poate deveni in sfarsit realitate: cu ajutorul unei sere. Aici puteti incepe chiar din timpul iernii activitatea de sadire si plantare, fara a fi nevoie sa asteptati razele de soare ale lunii martie. Aici va puteti ocupa de gradinarit pe vreme ploioasa, va puteti bucura de orhideele inflorite sau puteti savura fructe in orice anotimp; va puteti cultiva salata, iar primulele dumneavoastra vor inflori mai devreme cu o luna decat cele ale vecinului!

Sa trecem in revista diversele tipuri de sere:

Datorita tipului de constructie securizat, serele fixe cu structura din aluminiu pot fi utilizate ca sere pentru iarna, putand asigura insa si temperaturi tropicale. Totusi au nevoie de o suprafata de sprijin mai mare. De cele mai multe ori miniserele se demonteaza si, de aceea, sunt mai putin rezistente; acestea nu au o suprafata de sprijin si nu sunt destinate utilizarii pe timpul iernii, ci mai degraba pentru obtinerea rasadurilor.

Erste Gewächshausgurke@lilli2de
Erste Gewächshausgurke@lilli2de

Pavilioanele sunt disponibile cu sticla obisnuita  (sticla de constructii pentru gradina) si sticla securizata; cele din urma au o calitate superioara, care se reflecta intr-un pret mai ridicat. Sticla normala poate fi inlocuita mai usor. Placile din policarbonat celular asigura o transparenta mai redusa decat sticla.

In regiunile cu vanturi puternice se recomanda alegerea exclusiva a sticlei securizate, datorita unei stabilitati mai mari. Placile din policarbonat, desi sunt mai putin aspectuoase, ofera o izolatie si o rezistenta excelente. Lemnul are un aspect natural, insa necesita ingrijire. Alte avantaje importante: reglarea temperaturii si aerisirea. Trebuie prevazute o lucarna pentru acoperis si lucarne laterale destinate circulatiei aerului. Latimea usii ar trebui sa fie mai mare decat cea a unei roabe. Usile glisante sau usile rabatabile cu sistem de inchidere magnetic sunt extrem de functionale. In regiunile cu vanturi puternice se recomanda utilizarea fundatiei din beton sau a fundatiei din zidarie, existand si posibilitatea utilizarii soclurilor de aluminiu sau placilor de fundare. Sunt disponibile, de asemenea, forma rotunda, pavilionul si peretii montabili.
Ca punct de amplasare se recomanda, in masura posibilitatilor, alegerea a unui loc insorit. Pentru a va proteja plantele si pentru a va bucura pentru mult timp de sera dumneavoastra, curatati cel putin o data pe an partile construite, in vederea indepartarii eventualelor depuneri de rugina, in cazul lemnului fiind necesara impregnarea sau revopsirea.

solar2
solar2

Foarte avantajoase ca pret sunt insa serele acoperite cu folie, disponibile in diferite modele. De obicei, acestea sunt alcatuite dintr-un tunel acoperit cu folie montata pe arce metalice zincate si un sistem corespunzator pentru fixarea foliei. Pentru a face fata influentelor externe,  precum razele de soare si vantul, va recomandam cu caldura folii profesionale foarte stabile. Foliile ieftine rezista de cele mai multe ori doar un sezon, iar dezamagirea provocata de gradinarit este uriasa atunci cand, dupa prima furtuna de vara, intreaga recolta zace culcata la pamant. Va stam la dispozitie oricand daca aveti intrebari legate de tunelul acoperit cu folie si de folii.

Poza articol Flickr: The greenhouse@MarilynJane

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar