img
Home / PARCHET LAMINAT | PARDOSELI / Procedeul de fabricatie a parchetului laminat si clasa de trafic

Procedeul de fabricatie a parchetului laminat si clasa de trafic

Pentru fabricarea parchetului laminat  se folosesc in principal  3 metode de fabricatie : HPL, CPL si ELESGO.

Procedeul HPL (High Pressure Laminate), straturile sunt  presate in cadrul  unui ciclu de presare de cca 50 minute la temperaturI de pana la 140 grade C si la o presiune de aproximativ 100 BAR, iar stratul protector este compus din rasini melaminice.

Procedeul  CPL (Continuos Pressure laminate) procedeul este asemanator, insa se executa  mai rapid deoarece  se lamineaza la temperaturi mai mari iar presiunea este mult mai mica. Acest procedeu este mult mai ieftin.

CaptureProcedeul  ELESGO  este un procedeu relativ nou, la acesta straturile sunt  montate pe materialul suport  la temperaturi normale si la o presiune relativ scazuta. La acest procedeu la stratul protector sunt folosite rasini  acrilice, iar suprafata este intarita prin iradiere cu electroni.

Parchetul laminat fabricat prin procedeu  HPL si ELESGO se caracterizeaza prin rezistenta mai mare a muchiilor la uzura prin frecare si la socuri precum si o mai buna rezistenta la umezeala.

Clasa de trafic arata cat de bine este protejat stratul protector si pelicula decorativa contra uzurii prin frecare si la socuri. Parchetul laminat este clasificat in doua feluri pentru utilizare privata si comerciala.  Clasa de trafic a parchetului laminat este simbolizat pe ambalaj prin litere si,cifre AC (abrasion class), urmat de un numar cuprins  intre 1 si 5 sau cifrele 21, 22, 23, 31, 32, 33, precum si prin simboluri grafice care contin o casa sau o cladire si un anumit numar de oameni de la 1 la 3.

parchet laminat
parchet laminat

Clasele  de utilizare a parchetului laminat sunt :

  • Clasa 21 pentru trafic usor in casa, dormitor si camera de oaspeti,
  • Clasa 22  pentru trafic mediu in casa, sufragerie, camera de zi,
  • Clasa 23 pentru trafic intens in casa, camera coiilor, hol, bucatarie,
  • Clasa 31 pentru trafic usor in camere de hotel, sali sedinta, birouri mici,
  • Clasa 32 pentru trafic mediu in spatii de birou, gradinite, holuri de hotel, sali de asteptare, cafenele, restaurant,
  • Clasa 33 pentru trafic intens in cladiri publice, sali de clasa, magazine, birouri mari.

Speram ca tot ceea ce ati aflat aici va poate veni in ajutor in momentul in care va decideti sa achizitonati un parchet laminat.

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar