img
Home / Lemn / Restaurare mobilier stil – maestru ebenist

Restaurare mobilier stil – maestru ebenist

Restaurarea mobilierului stil, a mobilei clasice apartinand unui anume stil, fie el Rococo, Baroc sau Neoclasic este o adevarata provocare si totodata o pura demonstratie de arta.

Mobila antica denota bun gust, stil, eleganta iar posesorii ei sunt oameni de cultura si cu un statut in societate. Timpul nu a fost intotdeauna bland cu asemenea piese de mobilier iar conditiile de pastrare, de cele mai multe ori total nepotrivite si neprielnice. Mobilierul vechi are o bogata incarcatura istorica , tinand cont ca nici in vremurile trecute nu oricine si-ar fi permis o garnitura de dormitor sau de sufragerie sculptata, intarsiata, aurita, vorbim de piese mai vechi de 100 de ani, piese care au apartinut unor burghezi, unor mosieri de renume din vechime.

Principii de restaurare si conservare a mobilierului stil

In zilele noastre, astfel de garnituri sau pur si simplu piese unice de mobilier se gasesc fie in posesia unor mostenitori de astfel de bunuri, fie la anumiti colectionari si dealeri de antichitati, iar cel mai adesea in castele, muzee sau alte institutii de cultura. Majoritatea pieselor necesita RESTAURARE si CONSERVARE, fiind necesara ingrijirea, repararea si reimprospatarea stratului protector de Shelac, lac din rasina naturala dizolvat in alcool, lac ce se folosea in vechime pe piesele stil.

RESTAURAREA se face dupa anumite principii cum ar fi:

1. Principiul autenticitatii – pastrarea intr-o masura cat mai mare a elementelor vechi originale – practic aceasta se face prin tratamentul impotriva cariilor si prin aducerea lemnului sufocat si putred la starea initiala (multumita cercetarilor avansate si materialelor existente).

2. Principiul conservarii patinei – pastrarea patinei originale, a modificarilor vremii in materie de culoare, luciu si tuseu, se pastreaza doar elementele stabile, conservandu-se semnele trecerii timpului intr-un mod placut, estetic si original.

3. Principiul interventiei minime – evitarea descleirilor, destramarilor, respectarea integritatii fizice, artistice si istorice a bunului cultural.

4. Principiul copletarilor perfect documentate – cum era originalul asa va fi si piesa ce inlocuieste lipsa – se recurge la consultarea unor  piese identice ca martor.  sursa – muzee, colectii private.

Maestru ebenist in Lugoj, judetul Timis

In zilele noastre, a gasi un artist mestesugar care sa realizeze o restaurare corecta si pertinenta este o adevarata provocare, specialistii in domeniu fiind foarte batrani si rari. Un astfel de EBENIST RESTAURATOR, in varsta de aproape 70 de ani este Gherga Traian. Acesta isi are micul atelier in Lugoj jud. Timis, si readuce la viata cu rabdare si migala piese de valoare inestimabila pentru istoria mobilierului de altadata.

Ebenistul declara: “Orice piesa o tratez cu dragoste intai, apoi cu respect, si apoi cu pricepere si metodele/materialele clasice cu care a fost facuta”.

Acesta spune ca  a lucrat efectiv pe vremea cand aceste piese inca se realizau prin metode empirice (cu rindeaua, dalta, firizul si unelte manuale) si materiale naturale (shelac, clei de oase, ceara) neexistand sinteticele din ziua de astazi. Orice piesa de suflet poate fi restaurata ca sa fie o incantare si o marturie mult timp de acum inainte in atelierul maestrului din Lugoj. Maestrul executa cu pricepere si rabdare inlocuiri furnir lipsa, tratamente impotriva cariilor, reparatii elemente lipsa, sculptura, intarsie, refinisari prin lustruire manuala shelac sau nitrolac, lustruire alama, retapisari, aplicare foita de aur.

Din potrofoliul ebenistului amintim restaurarea unor piese de mobilier stil Ludovic XVI, Biedermeier, Chippendale, Altdeutsch, dar si piane de colectie si borduri din lemn pentru masini de lux.

Acest articol a fost scris de Delian Gherga – ebenist restaurare mobilier stil

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar