img
Home / CONSTRUCTII CASE ARHITECTURA / Locuinta open space (spatiu deschis)? Avantaje si dezavantaje

Locuinta open space (spatiu deschis)? Avantaje si dezavantaje

 

In Romania, apartamentele si casele sunt adesea impartite in multe spatii si, astfel, acestea par mai mici decat sunt in realitate. Alegerea acestor impartiri in spatii mici e posibil sa fi avut la baza mai degraba nevoia de a incalzi spatii individuale. Avand in vedere materialele de constructie existente in prezent si o planificare de ansamblu cu o viziune de durata ce aduce elemente de noutate in domeniul constructiilor, respectiv al renovarii, aceste argumente nu mai pezinta o importanta atat de mare.

Am trait peste 25 de ani in Zollikofen (Elvetia) intr-o mansarda, si acum, aici in Chendu, Transilvania, locuiesc intr-o incapere open space, denumita mansarda. Casa din Chendu a fost construita si proiectata in 2007, cu ajutorul experientei si ideilor mele. Casa are 140 de metri patrati, iar cea mai mare camera masoara 110 metri patrati (poze). Bucataria deschisa este incorporata. Separate din punct de vedere al spatiului sunt: camara, baia, un dormitor si o camera de oaspeti.

Avantajele unei locuinte open space:

• Un generos sentiment al spatiului, va ofera libertate de miscare si are o vedere deschisa, intr-o incapere mare, spatioasa.
• Proiectarea si reproiectarea flexibila a spatiului sunt aproape fara limite.
• Exista, de asemenea, posibilitatea de a imparti spatiul in mai multe zone de locuit pentru a petrece timpul, pentru a manca, lucra si dormi, iar apoi, exista posibilitatea de a schimba impartirea, in functie de necesitati. Prin urmare, exista multe optiuni de proiectare, posibilitatile fiind aproape nelimitate. De exemplu, pot fi amplasate zone verzi cu plante, iar decoratiunile de perete, de dimensiuni mari, sunt puse mai bine in valoare.
• Spatiul deschis permite comunicarea usoara, puteti, de exemplu, interactiona permanent cu partenerul si oaspetii, cand lucrati sau atunci cand gatiti.
• Cu un concept de iluminare sofisticat puteti imparti spatiul in mai multe zone de lumina, in functie de necesitati si dupa propria dorinta.
• In cazul unei proiectari de perspectiva, ulterior pot fi construite spatii suplimentare (pentru copii, birou).
• Costuri de constructie mai mici, de exemplu, prin economie de materiale, la instalarea simplificata a peretilor si la acoperirea podelelor.

Dezavantaje:

• Cand nu se realizeaza proiectarea cu ajutorul unui designer de interior experimentat, exista riscul unor erori de proiectare, din care rezulta defecte de constructie, de exemplu, pot aparea zone reci/cu umezeala, respectiv punti termice, din cauza lipsei corpurilor de incalzire sau a plasarii acestora intr-un loc gresit.
• Totul fiind deschis si vizibil trebuie pastrata ordinea, mai ales daca va face placere sa primiti multi oaspeti.
• In cazul mai multor locatari, lipsa delimitarii spatiale poate genera conflicte (vizite, urmarirea programelor la televizor, fumatul).

Concluzii:

1. O locuinta open space se justifica in cazul in care este de asteptat ca respectivele conditii de locuit sa nu se (mai) schimbe, pentru o lunga perioada de timp, iar numarul de locatari sa ramana, pe cat posibil, stabil.
2. De asemenea, este imperios necesar ca fiecare locatar sa se poata retraga intr-o camera separata.
3. Inca de la proiectare, fiecare camera trebuie sa fie justificata si sa aiba o functionalitate pe termen lung.

 

Echipa constructii24 multumeste pentru acest reportaj: Fred Baumgartner, Chendu

Traduceri realizate prin: www.nicos-translations.ro

 

 

 

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar