img
Home / Lemn / Lemnul – filozofie placari furnire nobile

Lemnul – filozofie placari furnire nobile

Inca din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost materialul cel mai apropiat de sufletul omului dar si de habitatul acestuia. Folosit ca material pentru constructiile cele mai solicitante, dar in acelasi timp impodobind caminele prin cele mai sofisticate forme de mobilier, lemnul e pretutindeni.

Lemnul un material natural „cald“, cu aspect si textura placuta!

Apreciat pentru calitatile sale energetice, fiind un material “cald”, placut ca aspect si textura, lemnul este materialul cu cele mai diverse intrebuintari si forme date.

Lemnul se imparte in mai multe categorii: exista specii comune, foarte raspandite si care se gasesc in cantitati mari, devenind la un moment dat materiale care ne inconjoara peste tot… dar exista si specii foarte rare, exotice, cu nuante si fibre incalcite, de o frumusete iesita din comun.

Aceste specii, sunt cele care pentru o folosire rationala, si pentru a revela cat mai bine frumusetea naturala a lemnului se taie in fasii numite furnire estetice, de grosime intre 0,5-1,5 mm si cu care se imbraca diverse panouri sau piese de mobilier realizate din lemn comun, sau din materiale compozite din lemn.

Oamenii care prin ratiune si munca au ajuns la un ridicat nivel cultural si financiar, au dorit intotdeauna in casele lor astfel de esente de lemn.

Ebenistii -maiestrii in arta lemnului!

Prin maiestria ebenistilor, a tamplarilor de arta, furnirele au fost combinate in diverse forme si incrustatii ca sa dea un aspect placut si confortabil locuintelor acestora.

Panouri mari de peste 1 metru patrat incrustate cu esente nobile de lemn au impodobit peretii celor mai luxoase palate, vile dar si vase de croaziera, inca din cele mai vechi timpuri.

Amintesc scurt vasul Queen Marry, care este impodobit de intarsii murale din furnire exotice dar si autohtonul Castel Peles unde se gasesc lucrari de intarsie din astfel de esente.

Partea artistica, designul panourilor, poate fi unul figurativ, fie incarcat ( bucati mici de furnir sunt incrustate intr-un fond mai mare), fie o combinatie de bucati mai mari de furnir, fiind mai bine vizibila textura si culoarea, intr-un design abstract mai modern, fie jocuri de furnire in oglinda, inobilate pe margini cu filee si chenare, migalos lucrate de catre ebenist.

Daca si dumneavoastra doriti ca esentele nobile de lemn sa va impodobeasca locuinta, transformand-o in ceva unic, special si de nivel regal, nu ezitati sa ma contactati. Ofer consultanta, idei, mostre dar si executia in regim “handcraft”, totul realizat manual a imbracarii unor panouri, piese de mobilier sau instrumente muzicale in esente exotice de lemn.

Acest articol a fost scris de: Gherga Delian – ebenist restaurator

 

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar