img
Home / IDEI AMENAJARI CASE MODERNE / Incalzeste-ti casa cu un semineu!

Incalzeste-ti casa cu un semineu!

Pe langa rolul functional pe care il are, semineul ajunge de foarte multe ori sa fie piesa de rezistenta a unei locuinte. Datorita modelelor variate, acesta a ajuns sa fie una dintre cele mai populare metode de incalzire in spatiile generoase.

Pe langa rolul functional pe care il are (acela de a incalzi interiorul unei case), semineul ajunge de foarte multe ori sa fie piesa de rezistenta a unei locuinte. Datorita modelelor variate, acesta a ajuns sa fie una dintre cele mai populare metode de incalzire in spatiile generoase.
Evoluand de-a lungul istoriei de la „vatra casei” – element central al unei gospodarii – in zilele noastre este prevazut intr-o locuinta inca din faza de proiect, in jurul acestuia dezvoltandu-se celelalte elemente (in living, semineul este piesa centrala, in fata lui fiind amplasate de obicei canapele si fotolii). Pe langa designul si forma unui semineu -elemente care ne atrag cel mai mult atentia – este bine de stiut si modul in care functioneaza acesta si din ce este realizat. Semineul este alcatuit din doua elemente principale: focarul si ancadramentul. La acestea se adauga grilele de ventilatie, racorduri, cosul de fum. Focarul poate fi atat din fonta cat si din otel, interiorul fiind captusit cu o samota. Focarele pot asigura caldura unei incaperi in functie de puterea lor specifica (exprimata in kw). Pot exista si seminee cu focare cu dubla deschidere – acest lucru inseamna ca puteti incalzi doua camere invecinate.

Tipuri de seminee

Semineele se impart in mai multe categorii: in functie de combustibil si in functie de forma. In ceea ce priveste combustibilul pe care il folosim, acestea pot fi: pe lemne, pe gaz si electrice. Forma unui semineu poate fi: dreptunghiulara, cilindrica sau prismatica. Semineele pozitionate pe un perete au o forma dreptunghiulara. Cele amenajate in colturile incaperii pot fi atat cilindrice cat si prismatice.
Pentru ca semineul sa se integreze perfect in ambientul interior este necesar sa imbrace acelasi stil intalnit si la restul pieselor din incapere. Intr-un ambient clasic sau rustic, este recomandat un semineu care sa functioneze pe lemne, cu un design antichizat putin. Modelele ce au la baza marmura, travertinul sculptat sau diferite insertii de caramida sunt ideale pentru casele de vacanta de la munte sau pentru o locuinta amenajata in stil traditional. Unei resedinte moderne i se potriveste foarte bine un semineu electric sau pe gaz. Aici modelele sunt foarte variate si aveti , cu siguranta , de unde sa alegeti.

Atentie unde il montati!

In primul si in primul rand trebuie sa asigurati spatiul din jurul semineului. Trebuie sa indepartati din pardoseala, pereti si plafon, materialele combustibile (16 cm) sau materialele care se pot degrada la temperaturi ridicate. Ansamblul focar-cos de fum (hota) necesita o izolare perimetrala, cu placi din vata minerala (material ignifug), caserate cu folie de aluminiu cu grosimi cuprinse intre 30 si 100 mm. Ideal este sa apelati la un specialist care sa va amplaseze si sa va fixeze semineul deoarece, pe langa problemele expuse mai sus, trebuie sa acordati o atentie maxima si procesului de ventilatie si tuturor racordurilor, in special dintre cosul de fum si semineu.

Cum intretinem semineul?

Semineele clasice, care functioneaza pe lemne, necesita o atentie mai mare asupra cosului de fum. Acesta trebuie curatat in fiecare an, inainte de a reincepe sa il folositi. Nici sertarul cenusarului nu trebuie neglijat. Trebuie sa il goliti la timp deoarece, daca se umple, nu mai permite aerului sa circule. In privinta semineelor pe gaz si electrice, trebuie sa efectuati un control periodic de verificare a racordurilor si a reglajului. Va indicam sa apelati la persoane autorizate pentru efectuarea acestor lucrari de intretinere. Indiferent de tipul semineului pe care il alegeti, iarna dumneavoastra va capata mai multa caldura!

Acest articol a fost preluat integral de pe  http://condo.kudika.ro/articol/condo~home-deco/11161/incalzeste-ti-casa-cu-un-semineu.html

 

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar