img
Home / CONSTRUCTII CASE ARHITECTURA / Eco style: Acoperisurile verzi in zonele urbane

Eco style: Acoperisurile verzi in zonele urbane

Visul arhitectilor urbani si al persoanelor eco nu este departe! In aglomeratiile urbane, unde cerul apartine cladirilor din beton inalte si rigide, cei mai multi oameni simt nevoia unei paturi verzi, care sa le ofere relaxare si liniste, exact in inima aglomeratiei.

Ceea ce trebuie sa stim este faptul ca desi pare un vis realizabil, necesar, dorit de majoritatea, acesta are mai multe elemente importante de care trebuie sa tinem cont. Dorinta de a avea un aer mai curat si mai pur in mijlocul orasului poate fi indeplinita si ofera numeroase avantaje.

Iata care sunt beneficiile acoperisurilor urbanistice verzi, dar si care sunt elementele de care trebuie tinut cont inainte de a realiza acest proiect.

Avantajele oferite de acoperisurile verzi

acoperisurile verzi urbane
acoperisurile verzi urbane

Daca acum cativa ani pareau un vis imposibil, acum acoperisurile verzi sunt fara indoiala reale, din ce in ce mai des folosite datorita beneficiilor exceptionale pe care le ofera. Dificultatea este faptul ca majoritatea acoperisurilor verzi sunt create pe cladirilor destul de recent, care au o structura rezistenta, creata special pentru a sustine un astfel de proiect.

Acoperisurile verzi sunt utile atat din punct de vedere urbanistic, pentru estetica orasului, dar ofera avantaje si celor care locuiesc sau lucreaza in cladirile imbunatatite cu o gradina la inaltime.

Stratul de vegetatie al terasei unei cladiri protejeaza impotriva temperaturilor extreme ale verii si iernii, imbunatatind totodata si consumul de energie. Nu doar atat, insa stratul de vegetatie ofera o protectie fonica, iar gradina la inaltime intarzie sau chiar impiedica inundatiile ce pot aparea din cauza ploilor sau topirii zapezilor. Cum ajuta de fapt? Stratul de vegetatie retine apa de ploaie, dar si regleaza scurgerile de apa pe cladire.

Elemente de luat in calcul

acoperisurile verzi
acoperisurile verzi

Sedusi fiind de ideea de a proiecta si a planta acoperisuri verzi, exista mari sanse sa constatam surprinsi ca doar cladirile noi pot sustine un astfel de proiect inca de la inceput, chiar la un pret accesibil.

Exista o serie de elemente care pot pune probleme. In primul rand, sarcina pusa pe cladire, avand in vedere faptul ca acoperisul verde adauga o presiune extra pe structura cladirii. Izolatia acoperisului cere solutii tehnice diferite, dat fiind apa folosita pentru a uda plantele. Calculul acestor factori trebuie sa fie foarte precis, iar structura de rezistenta a cladirii trebuie sa permita acest lucru, pentru un proiect eco stabil, care sa imbunatateasca calitatea vietii intregii comunitati, atat a celor direct influentati, cat a restului urbei.

Situatia in afara Romaniei sta putin diferit. Daca noi suntem printre ultimii care construiesc spatii verzi pe acoperisuri si terase, in Germania sunt peste 5 milioane de metri patrati de vegetatie plantata.

Persoanele eco, iubitoare de natura, extravagante si nonconformiste vor adora in mod sigur acest proiect! Imaginati-va o seara obisnuita, dupa o zi obositoare de munca, in care va retrageti pentru o gura de aer proaspat in gradina dvs., exact in mijloc orasului. Suna minunat, nu-i asa?

Si nu suna chiar departe de realitate, mai ales in cazul in care bugetul va permite aceasta investitie, iar cladirea in care locuiti poate sustine acest proiect.

Sursa poze: http://www.inspirationgreen.com/assets/images/Blog-Building/Green%20Roofs/green%20roof%20aech%20daily.jpg

http://www.greenroofs.com/projects/calhoun/calhoun1.jpg

http://media.tumblr.com/tumblr_lagcpbrQhQ1qde9g7.jpg

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar