img
Home / MOBILA DE LUX / DESIGN INTERIOARE / Cum ar fi sa-ti cresti propriile piese de mobilier?

Cum ar fi sa-ti cresti propriile piese de mobilier?

Designerul britanic Gavin Munro a avut idea ingenioasa de a produce piese de mobilier de uz casnic printr-o metoda uimitoare, adica lasand ca natura sa faca (mai) toata munca grea.

Mai precis folosirea de matrite speciale – prietenoase cu mediul – pentru a creste ramurii copacilor tineri, prin taiere si ghidare in forma inainte de altoire, obtinand astfel imbinari rezistente, luand la final forma de scaun, masa sau abajur.

Fiecare dintre piesele de mobilier au crescut dintr-un singur copac, plantat in mod special pentru acest motiv, membrele sale sunt ghidate intr-o forma exacta, mai tarziu altoite impreuna pentru a produce piese de mobilier unice, fiind promotorii unei metode noi, durabile, eficiente si ecologice de constietizare al productiei.

piese de mobilier : abajur oval
piese de mobilier : abajur oval

Pe pagina oficiala este prezentat si procesul de functionare in 4 pasi, astfel:
1. Plantarea copacilor si udarea lor suficienta.
2. Antrenarea si altoirea lastarilor ales din jurul matritei speciale.
3. Dupa ce scaunul s-a format , sa lasa sa se ingroasa cativa ani.
4. Recoltare, planificare si finisare pentru a completa alegerea.

Pentru a obtine astfel de piese de mobilier designerul britanic foloseste in principal arbusti de salcie, dar si paltin, frasin si alun. Procesul incepe prin modelarea tinerei copacel din jurul matritei pentru a creste in directia de care este nevoie, pentru asta se apeleaza la cleme mici din plastic. In cazul in care diferite fire ale arborelui trebuie sa fie aduse impreuna pentru a forma o singura bucata solida de lemn, parti din scoarta sunt rase si sunt aliniate pentru a creste ulterior impreuna.

Piese de mobilier unicate

piese de mobilier: masa
piese de mobilier: masa

Odata ce forma finala s-a format, copacii sunt lasati sa se maturizeze si sa se ingroase, rezultand la final o bucata de lemn, fara nici o alta imbinare. Apoi urmeaza procesul de rindeluire si finisare, pentru a scoate in evidenta lemnul si nodurile din interior. Desingerul spune ca metoda aplicata este mai degraba persuasiune decat manipulare.

Designerul Gavin Munro preconizeaza ca prima „recolta“ se va face in 2016, iar piesele de mobilier vor fi gata de vanzare in 2017. Designerul crede in acesta tehnica care intr-o zi ar putea fi folosita pentru a crea piese de mobilier durabile si ecologice pe o scara mult mai mare.
Pentru persoanele care sunt in cautarea de piese de mobilier de arta unicata aceste idei sunt inedite.

Sursa poze: http://fullgrown.co.uk/

 

 

  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar