img
Home / CONSTRUCTII CASE ARHITECTURA / Arhitect, arhitectura si Design – Partea 2 [INTERVIU]

Arhitect, arhitectura si Design – Partea 2 [INTERVIU]

 

Lucrurile frumoase din viata sunt de obicei supuse unor anumite tendinte. Nu altfel se intampla si in domeniile arhitectura si design. PARTEA 2 Si fiindca informatiile de prima mana sunt intotdeauna cele mai bune ne-am decis sa realizam interviuri cu arhitecti si designeri.

Inceputul acestei calatorii in captivante in domeniul arhitecturiio facem cu tanarul si foarte cunoscutul arhitect Istvan Csaba Gaspar din Targu Mures. Interviul l-am realizat in gradina botanica din Targu Mures si cititi acum partea a doua:

 

Cum se gindeste un spatiu? Il faceti dupa chipul si asemanarea viitorului proprietar, dar ce inseamna asta mai exact?

Stilul de viata a viitorilor locuitori conteaza foarte mult. Insa trebuie luat si in considerare stilul cladilor din jur. Dar in cazul spatiilor libere se poate da frau liber fanteziilor, dar tinand cont de stilul de viata al utilizatorului si a regiunii sigur.

 

livingCare este primul lucru pe care il faceti cand incepeti un proiect?

Inainte de a incepe sa lucrez la  un proiect, discut cu clientii evenimentele, planurile actuale si cele de viitor din viata lor. Astfel incercand sa aflu cat mai multe, sa aflu cum traiesc si sa inteleg modul in care relationeaza la spatiul privat-locuinta. Casa proiectata va fi casa lor, si nu a mea, asa ca nu proiectez „casa visurilor mele“, ci a lor.

 

Cat timp dureaza conceperea unui proiect?

Varieaza, difera in functie de cererea clientului. Chiar daca clientul reuseste sa-mi explice exact ce doreste totusi necesita timp si diferite studii. Nu poti sa te arunci direct in mijlocul problemei fara sa studiezi inainte, sa te inspiri. Deci inspiratie este foarte importanta, conteaza foarte mult.

 

Urmeaza o intrebare foarte prozaica. Am testat pe pielea mea si pe pielea lumii din jurul meu neseriozitatea lucratorilor. Zugravii gresesc culorile si cand ii suni sa le spui ca bej nu inseamna galben citron nu-ti mai raspund la telefon, instalatorii fac inundatii, faiantarii iti sparg faianta, electricienii iti strica ce-au facut zugravii. Voua nu vi se intimpla astfel de lucruri?

Trebuie sa recunosc ca aveti dreptate. Din pacate raspunsul meu este un categoric DA! Lipsa de profesionalism si mesteri experientati sunt problema principal. Dar problema incepe in cadrul invatamantului, care nu mai are tendinta de a forma, de a crea mesteri. Pe vremuri daca terminai o scoala profesionala stiai o meserie. De exemplu: daca ai terminat sectia de zugravi, lucrai ca zugrav. Nu, ca acum, un singur om este si instalator, adica stie sa monteze tevile in baie, dar este si electrician, si daca ii spui ca pe moment faiantarii nu sunt dispobili, se ofera ca iti monteaza faianta in baie, ca are experienta. Rezultatul vorbeste de la sine.

 

 Aveti o echipa de ingineri si constructori cu care preferati sa lucrati?

Da, este un lucru foarte important sa lucrezi cu o echipa de incredere. Acest tip de colaboare trebuie sa dispune de elemente de baza. Aceste echipe se schimba foarte rar, deoarece bazat pe incredere indelungata se pot realiza lucrari bune. La partea de instalatii lucrez cu……, la structuri cu….., la partea de finisaje cu…..  Constructorul nu este ales de mine, aici ii las pe clienti sa-si aleaga firma cu care vor sa lucreze, astfel nu primesc evetuale reprosuri.

 

living3Materialele dumneavoastra preferate sunt…

Preferatul meu este lemnul. Dar si materialele traditionale care ne ofera un stil modern.

 

Cum vedeți peisajul arhitectural actual și care ar fi perspectiva?

Cu durere in inima trebuie sa spun ca peisajul arhitectural actual nu arata prea bine in Romania. Din pacate prea des nu se respecta volumetriile si stilul din zona respectiva. Nu se aplica corect legile si sunt plin de portite, adica pot fi interpretate. Pe de alta parte dorinta clientului este pe primul loc in asa fel incat se uita de arhitectura specifica a anumitor zone. In foarte multe cazuri banul vorbeste, iar cel care plateste este beneficiarul. Cand beneficiarul este un individ grandoman si nu este dispus sa te asculte ca arhitect rezultatul este un mastodon sau un chici. Aici au vina atat proiectantii cat si cei care inchid ochii la momentul autorizarii lucrarilor.

 

Discutati despre proiectele dumneavoastra cu alti arhitecti?

Da, discut cu alti arhitecti , chiar cer si parerea lor, dar ma si supun criticilor venite din partea lor.

 

Enumerati cateva reguli de care ar trebui sa se tina cont cand amenajam un interior.

Dupa parerea mea ari fi urmatoarele 3 puncte. Sa le luam pe rand:

  • Functionalitatea spatiului, prin aceasta se intelege destinatia pe care o are;
  • Stilul constructiei, adica sa nu se combine diverse stiluri;
  • Dorintele beneficiarului si calitatea lor

 

Enumerati cateva greseli care ar trebui evitate in decorarea unei case.

In majoritatea clientilor este un sentiment sa adune totul la un  loc, sa fie toate la vedere, cea mai noua achizitie de obiect de design interior-de exemplu o vaza, dar langa si bibeloul primit de la bunica in urma cu mai multi ani. In aceasta  comparatie este o mare greseala.

Cateva sfaturi utile:

  • sa nu fie prea aglomerat, sa nu ai senzatie de sufocare,
  • sa ramana la un nivel placut, placut ochilor,
  • sa nu se amestece stilurile prea diferite,
  • sa se respecte pe cat posibil cromatica culorilor in constructie.

 

Spatiul conteaza foarte mult intr-o amenajare cu succes ? ma refer la faptul ca ati intalnit spatii mici, case mici, garsoniere, care sa aiba un design interior de exceptie ? sau acestea se intalnesc doar in spatii mari, vile de cateva sute mp ?

Si spatiul joaca un rol foarte important intr-o amenajare de succes, insa nu este componenta cheie. Si spatiile mici pot fi amenajate cu stil, foarte placut si foarte practic. De exemplu folosirea anumitori culori la pereti sau aplicarea lambriului in diferite pozitii-vertical, orizontal, diagonal-  poate scoate in evidenta marimea camerei.

 

De ce reguli ar trebui sa se tina cont in amenajarea spatiilor unei case ? dar a unor birouri -office-uri ? Sunt diferente ?

Spatiul din casa are diferite functiuni. Amenajarea spatiilor din casa tine de zone, adica daca aceste spatii se folosesc doar de cei din casa sau si catre vizitatori-rude, prieteni.  In cazul birourilor se pune mare accent pe traficul la care este supus, numarul de personal, etc.

 Casa familiala Csiki 

Ce le recomandati celor care se incapataneaza sa amenajeze singuri un ambinet si nu vor sa apeleze la un specialist?

In multe dintre cazuri s-a adeverit ca, costa mai mult amenajarea facuta „dupa sfaturile sotiei/sotului“. Rezultatul nu este cel dorit si banii alocati pentru amenajare interioara au fost cheltuiti.

 

Cererea de amenajare este mai mare in randul celor care detin apartamente sau case?

Cererea, dupa parerea mea pot spune ca este aproximativ egala. Doar lucrarile sunt diferite. De exemplu la case se dorescte amenajare mai ales pentru exterior, o terasa, un loc pentru gratar cu prietenii, etc. In schimb la apartamente se cauta posibilitati de a deschide spatii, adica de a castiga cat mai mult spatiu.

 

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o arhitectura  pentru a fi in trend?

Un exemplu de trend ar fi: sa fie un birou in casa, cu gradina de iarna, plina de flori frumoase, terase deschise cu acces in living si bucatarie. Subsol pentru crama  de vin, unde se pot tine degustari de vin pentru prieteni, etc.
[author]
[author_image timthumb=’on‘] http://www.constructii24.ro/wp-content/uploads/2011/09/DSC03513.jpg [/author_image]

GASPAR Istvan -Csaba

Firma: IC Development

Adresa: Str.Piriului Nr.5A

RO-Sincraiu de Mures / Mures

Telefon: 0733 95 51 41

E-mail : icdevelopment@ymail.com
[/author]


Sfarsit. Multumim pentru acest interviu. A fost o placere si va dorim mult succes in continuare.
 
  • Facebook
This div height required for enabling the sticky sidebar